Ουκρανία: «Κλείδωσε» ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα

Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στη φρίκη του πολέμου

Μία μικρή αχτίδα αισιοδοξίας σε διπλωματικό επίπεδο διακρίνεται με το πέρας της 18ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς Κίεβο και Μόσχα δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει του νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει τη Δευτέρα 14 Μαρτίου. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Ολεξέι Αρέστοβιτς υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν το βράδυ της Κυριακής, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την άλλη πλευρά.

Τελικά ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντολιάκ, επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. «Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συνομιλιών», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την άλλη πλευρά, στο πεδίο των μαχών τα πράγματα μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλέσουν. Ο ρωσικός στρατός πολιορκεί ασφυκτικά για σχεδόν δύο εβδομάδες την Μαριούπολη, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 400.000 άμαχοι Ουκρανοί πολίτες.

Το λιμάνι στον ουκρανικό νότο πολιορκείται εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες, με τις λιγοστές πληροφορίες που έρχονται μέσα από την πόλη να αναφέρουν ότι τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό έχουν τελειώσει, ενώ δεν υπάρχει εδώ και πολλές ημέρες ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα.

Παράλληλα, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα του Κιέβου, όπου ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει μπει σε θέση μάχης. Νωρίτερα σημειώθηκε αεροπορικό χτύπημα σε στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ, με αποτέλεσμα 35 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σύμφωνα με το Κίεβο.

Οι Ρώσοι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης τονίζοντας ότι χτύπησαν μισθοφόρους και σκότωσαν 180. Επίσης, ξεκαθάρισαν ότι θα κάνουν και άλλα παρόμοια χτυπήματα αν χρειαστεί. Μεγάλη ανησυχία και στην Οδησσό με τους πολίτες να φτιάχνουν οδοφράγματα στους δρόμους και να φοβούνται ότι ο ρωσικός στρατός θα κάνει ότι και στη Μαριούπολη, δηλαδή θα τους εγκλωβίσει.

Οι πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις για στις συνομιλίες των δύο πλευρών

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα.

Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε. Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Σχετικά άρθρα