Ουκρανία: Στα 25 χλμ από το κέντρο του Κιέβου οι Ρώσοι

Κέρδισαν 5 χιλιόμετρα σε μια ημέρα λένε οι ΗΠΑ

Βήμα-βήμα καταγράφουν μέσω πληροφοριών και δορυφορικών εικόνων οι αμερικανικές υπηρεσίες τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και ειδικότερα την επέλασή του προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η πρόοδος των Ρώσων στο πεδίο της μάχης «παραμένει αργή», ωστόσο τα πέντε χιλιόμετρα δεν αποτελούν αμελητέα απόσταση, αν αναλογιστεί κάποιος και την αντίσταση που έχουν βρει από τον ουκρανικό στρατό.

«Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από το Κίεβο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στους ρεπόρτερ που κακλύπτουν το ρεπορτάζ.

«Στόχος των Ρώσων είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις και να περικυκλωθεί το Κίεβο. Αυτό σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Η κατάληψη του Χαρκόβου παραμένει ένα αντικείμενο συζήτησης, καθώς διίστανται οι απόψεις, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πορεία τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, προς τη Μαριούπολη. Όμως δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις».

«Η πεποίθηση που υπάρχει, είναι ότι αν καταφέρουν να κατακτήσουν το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, τότε θα μπορούν να χαράξουν μία γραμμή μεταξύ των δύο πόλεων, που θα τους επιτρέψει να πάρουν το ανατολικό τμήμα της χώρας», είπε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που έθεσε σε κατάσταση συναγερμού ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε ότι »δεν υπάρχει κάτι από το υπουργείο Άμυνας». «Ωστόσο, παρακολουθούμε και βλέπουμε από κοντά, όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα