18.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, καθώς μέσω του προέδρου της εξήγησε ότι η αναταραχή της αγοράς στις μετοχές της ελβετικής τράπεζας ήταν «αδικαιολόγητη».

«Αν δείτε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Saudi National Bank Ammar Al Khudairy στο CNBC την Πέμπτη.

«Είναι πανικός, ένας μικρός πανικός. Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητος, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», είπε ο ίδιος.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες ώρες αφότου η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «αποφασιστική δράση» για να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (53,68 δισ. δολάρια). Οι μετοχές του δανειστή σημείωσαν πτώση την Τετάρτη μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η σαουδαραβική τράπεζα δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Credit Suisse.

Τριγμοί και στις ευρωπαϊκές Τράπεζες: Εφιαλτική κατακρήμνιση της μετοχής της Credit Suisse και «σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ
Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν διαφορετικές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την προστασία των καταθετών περιόρισαν περαιτέρω φόβους μετάδοσης.

«Είχαμε μια χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση, καμία σχέση με αυτό που είδαμε το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκόψει κάθε πιθανότητα διάχυσης», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Saudi National Bank δήλωσε στο CNBC ότι η Credit Suisse δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την Credit Suisse σχετικά με την παροχή βοήθειας», δήλωσε.

«Δεν ξέρω από πού προήλθε η λέξη “βοήθεια”, δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση από τον Οκτώβριο», είπε. Επανέλαβε ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει το ποσοστό της πέραν του σημερινού 9,9%.

«Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο», είπε. «Ακόμη και αν το επιθυμούσαμε, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές από άποψη κανονιστικής και συμμόρφωσης», πρόσθεσε.

«Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ στην Credit Suisse

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Credit Suisse πέταξαν οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Credit Suisse και των πελατών της, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκ. ευρώ), ψίχουλα για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Πτώση άνευ προηγουμένου

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Credit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας των Άλπεων, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή» με τις αρχές «διεθνώς».

Ενώ στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Credit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

Η ιλιγγιώδης πτώση άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Credit Suisse.

Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Credit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε χθες ο Άμαρ αλ Χουντάιρι, ο πρόεδρός της.

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Credit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. αλ Χουντάιρι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Credit Suisse, κατ’ αυτόν «πολύ στέρεης τράπεζας».

«Εντελώς άλλη διάσταση»

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Credit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Η πίεση στην Credit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto.

Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Credit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», εξήγησε: το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.

Πατέλης: Αβέβαιο το μέλλον, αλλά η Ελλάδα «δεν είναι όπως πριν»

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κρίση που αντιμετωπίζει η ελβετική Credit Suisse ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έκανε λόγο για αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό.

Η δήλωσή του:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.

Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.

Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσύλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών.»

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα