Παγκόσμιος συναγερμός για παγόβουνο

Έχει συνολικό εμβαδό 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα παγόβουνο το οποίο «κρέμμεται από μια κλωστή» από την Ανταρκτική.

Η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρωγμή στο παγόβουνο με την κωδική ονομασία Larsen C έχει μεγαλώσει ξαφνικά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτή τη στιγμή μόνο 20χλμ. πάγου εμποδίζουν το εμβαδού 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου από το να ξεκολλήσει.

Αν η αποκόλληση συμβεί τότε θα πρόκειται για μια από τις 10 μεγαλύτερες που έχουν ποτέ καταγραφεί στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Αν δεν ξεκολλήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό εμένα θα μου προκαλέσει έκπληξη» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριαν Λούκμαν από το πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

Ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι η αποκόλληση αν και όταν συμβεί θα είναι ένα γεωγραφικό και όχι ένα κλιματικό φαινόμενο αν και ακόμα ερευνάται αν η υπερθέρμανση του πλανήτη επιτάχυνε τη διαδικασία.

Αυτό που τώρα ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το πόσο μια αποκόλληση θα επηρεάσει το υπόλοιπο κομμάτι πάγου δεδομένου ότι ο «γείτονας» του επίμαχου παγόβουνου έχει ήδη φθαρεί αρκετά.

Αν και το ίδιο το παγόβουνο δεν αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι περαιτέρω αποκόλληση κομματιών πάγου ίσως ανοίξει δίοδο στους παγετώνες που τρέχουν στο «παρασκήνιο» να καταλήξουν στον ωκεανό και σε μια τέτοια περίπτωση η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει έως και κατά 10 εκατοστά.

Σχετικά άρθρα

7 Σχόλια

 1. Ανοησίες! Και εξηγώ: Αν σε ένα ποτήρι με νερό βάλετε ένα παγάκι, όταν αυτό λιώσει νομίζει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι στην στάθμη του νερού στο ποτήρι; Και για όποιον έξυπνο σπεύσει να κράξει, αυτά είναι λόγια του σημαντικότερου γεωφυσικού επιστήμονα στον πλανήτη, του οποίου δυστυχώς το όνομα αγνοώ, όμως άκουσα ο ίδιος τις δηλώσεις του αυτές σε ντοkιμαντέρ του National Geographic προ ετών.

  1. Και επίσης, καλό είναι να μην ρίχνουμε πάντοτε την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή ή στον άνθρωπο, γιατί καταντάει κουραστικό. Η φύση των παγόβουνων είναι να σπάνε και να αποκκολούνται από τον παγετώνα στον οποίο βρίσκονται κολλημένοι, όταν φτάσουν σε νερά τα οποία είναι θερμότερα. Οι ταχύτητες με τις αποίες κινούνται οι παγετώνες είναι πολύ διαφορετικές από το ένα σημείο τους στο άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ρωγμές ανάμεσα στον πάγο, που σταδιακά μεγαλώνουν. Όταν λοιπόν σε αυτές τις ρωγμές εισχωρήσει και κάπως θερμότερο νερό (η είσοδος του νερού γίνεται συνήθως από τον πυθμένα του πάγου), τότε ένα μέρος του πεγετώνα θα αποκολληθεί και θα αρχίσει να πλέει μόνο του. Την ίδια στιγμή βέβαια, νέοι παγετώνες δημιουργούνται, με την συσσώρευση χιονιού και πάγου κατά την διάρκεια του χειμώνα, στα βάθη των πόλων. Οπότε και εδώ υπάρχει ένας κύκλος.

  2. Το νερό ναι μεν έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται όταν ψύχεται και να συστέλλεται όταν θερμαίνεται, και άρα όταν λιώσει θα καταλαμβάνει μικρότερο όγκο, αλλά αν έχεις ένα ποτήρι γεμάτο ως το χείλος με ένα μεγάλο παγάκι να επιπλέει, όταν λιώσει το παγάκι, θα χυθεί νερό έξω, γιατί ένα μέρος από το παγάκι που επιπλέει βρίσκεται έξω από την επιφάνεια του νερού. Εξαρτάται δηλαδή από το πόσο γεμάτο είναι το ποτήρι και πόσο μεγάλο είναι το παγάκι.
   Το άρθρο εδώ όμως λέει κάτι διαφορετικό: Ότι αν αποκολληθεί αυτό το καμμάτι μπορεί χείμαρροι οι οποίοι σχημάτιζαν παγετώνες να αρχίσουν να καταλήγουν στη θάλασσα, δηλαδή θα πηγαίνει περισσότερο νερό στη θάλασσα και θα ανέβει η στάθμη της. Δεν πρόκειται από ένα παγόβουνο μόνο ακόμα κι αν είναι 5000 τετραγωνικών χιλιομέτρων να ανέβει σημαντικά η στάθμη της θάλασσας.

   1. Βεβαίως, έτσι είναι. Το είχε πει και αυτό ο επιστήμον, σημειώνοντας ότι: εδώ όμως δεν υπάρχει “χείλος”, και όπως λες, η στάθμη δεν πρόκειται να ανέβει, αφού άλλωστε ανεβοκατεβαίνει διαρκώς μερικά χιλιοστά έως εκατοστά κατά τη διάρκεια κάθε έτους, είναι δηλαδή ελαφρώς μεταβαλόμενη.

  3. Οχι βεβαια. Με ενα παγακι στο ποτηρι σου η διαφορα δεν θα ειναι αισθητη. Εδω ομως μιλαμε για βαθος χρονου. Σε πιο απλη εξηγηση αν με το που λειωσει το παγακι σου βαλεις αλλο τοτε σιγουρα θα αρχισεις να εχεις προβλημα.(Αυτο λεει το αρθρο. Ο κινδυνος ειναι απο τους παγετωνες που θα εισερθουν στους ωκεανους μιας και το φραγμα θα εχει σπασει.)Αν λοιπον συνεχιζεις να ριχνεις παγακια με το που λειωνει το ενα εσυ βαζεις αλλο τοτε φιλε μου πιασε το σφουγκαροπανο γιατι η κουζινα σου θα γινει μανταρα απο τα νερα.

   1. Ολα τα παγάκια που αναφέρεις, είναι εκεί, ήταν εκεί και θα είναι για πολύ χρόνο ακόμη εκεί. Δεν προστίθεται κανένα παγάκι ούτε αφαιρείται. Κύκλος είναι.Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, έτσι όπως την παρουσιάζουν. Είναι ένα κολπάκι μπας και μπορέσουν και μας μαντρώσουν μέσα στις πόλεις. Σχεδιάζουν να δημιουργήσουν Ζώνες χωρίς ανθρώπους (NO HUMAN ZONES) για την δήθεν προστασία του περιβάλοντος, δημιουργώντας άκρως τεχνητές πόλεις ακόμη και μέσα (πάνω σε πλατφόρμες) στο νερό. Επίσης μια ακόμη παπαριά είναι και το διοξείδιο του άνθρακα (η δήθεν αύξηση του). Ολο το διοξείδιο της ανθρωπότητας με όλες τις βιομηχανίες, είναι 1 τοις χιλίοις από αυτό που απελευθερώνεται από την θάλασσα με την πτώση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αλλωστε από αυτό μεγαλώνουν και τα φυτά.Εξ ου και η βλάστηση γύρω από λίμνες και ποταμούς. Αυτά θα γίνουν βεβαίως με τις ευλογίες του ΟΗΕ και έτσι ονειρεύονται να ελέγχουν ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα, γιατί αν μας μαντρώσουν στις πόλεις, τότε θα περάσει και η αγροτική παραγαγή σε χέρια ”μεγαλοεπενδυτών”με ότι αυτό συνεπάγεται……..

Comments are closed.