Παγώνη: «7 στους 10 ασθενείς στα νοσοκομεία είναι νέοι»

Tι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία 7 στους 10 ασθενείς από κορονοϊό είναι νέοι, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προτείνει περισσότερα εμβόλια σε ευπαθείς ομάδες και τεστ σε ομάδες πληθυσμού με μεγάλη κινητικότητα.

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη «οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι», όπως επισήμανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και υπογράμμισε ότι οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούμε τελευταία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. «Με φοβίζουν αυτές οι εικόνες, όταν βλέπω τους ασθενείς μπροστά μου» είπε η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται.

Αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού έως 60% σε νέους

Η ίδια επισήμανε ότι όχι μόνο βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις αλλά αυτοί δεν φορούν ούτε μάσκες. Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στην μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε η Ματίνα Παγώνη προσθέτοντας ότι μετά από προσπάθεια οι 5 εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε απλές κλίνες. «Περιμένουμε να αδειάσουν σε άλλα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ διότι οι δικές μας είναι πλήρεις» είπε η ίδια, μιλώντας στον Σκάι.

Εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να ανοίγουν

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επανέλαβε ότι εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντίεται σε σπίτια.

Λινού: Περισσότερα τεστ σε όσους κινούνται έξω

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για την επιδημία, την άρση του lockdown και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Η κυρία Λινού αναφέρθηκε και στον 60χρονο από την Σύρο που κατέρρευσε μετά το εμβόλιο και τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα κι αν όντως ευθύνεται το εμβόλιο. Ολα είναι πιθανά και όλα απίθανα», είπε.

Για το άνοιγμα της χώρας ξεκαθάρισε ότι «καλώς ανοίγουμε δεν έχουμε επιλογές, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλα τα κατάλληλα μέτρα, όπως μάσκες, αερισμός, τηλεργασία κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρξει ιχνηλάτηση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα εμβόλια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και περισσότερα τεστ σε όσους κινούνται πολύ έξω».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα