Πάει για βραβείο ο Βαρουφάκης

Έγραψε παιδικό βιβλίο με θέμα την οικονομία

Στις βραχείες λίστες για τα κρατικά βραβεία παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου που ανακοίνωσε χτες το υπ. Πολιτισμού περιλαμβάνεται και ένα βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Βιβλίου γνώσεων για παιδιά» με το «Μιλώντας στην κόρη μου για την Οικονομία».

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2014 και πραγματεύεται ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή, «το βιβλίο τούτο πασχίζει λοιπόν να παραθέσει µια αφήγηση για την οικονοµία που η κόρη του συγγραφέα δεν θα τη βαριόταν και η οποία, παράλληλα, θα εξηγούσε δύο πράγµατα: πώς προέκυψε ο σύγχρονος κόσµος µας και γιατί οι θεωρίες των οικονοµολόγων είναι µέρος των προβληµάτων –και όχι των λύσεων– που γεννά ο κόσµος αυτός. Θέτει, και απαντά, προκλητικά ερωτήματα:

  • Γιατί εισέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Αυστραλία και όχι οι Αβορίγινες στην Αγγλία;
  • Πότε και πώς γεννήθηκε η πρωτοκαθεδρία του κέρδους;
  • Γιατί δεν θα υπήρχε ποτέ πλούτος χωρίς χρέος;
  • Από πού προκύπτει η εξοργιστική εξουσία των τραπεζιτών;
  • Τι κρύβεται πίσω από τις οικονοµικές κρίσεις;
  • Υπάρχει ελπίδα η ανθρωπότητα να πάψει να λειτουργεί ως ανόητος ιός που σκοτώνει τον οργανισµό στον οποίο ζει;
  • Τι είναι το χρήµα και γιατί έχει «ανάγκη» τη δηµοκρατία;

«Αν και δεν εστιάζει στην ελληνική καθηµερινότητα των τελευταίων, θλιβερών ετών, το βιβλίο πραγµατεύεται τα µεγάλαζητήµατα της κοινωνικής οικονοµίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά µε τρόπο που, όποιος αναγνώστης θέλει, µπορεί να χρησιµοποιήσει ώστε να δει µε διαφορετικό µάτι την πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονοµίας, καθώς και τους λόγους που οι κρατούντες αρνούνται πεισµατικά να λάβουν τις αποφάσεις που θα έφερναν τη λύτρωση των κοινωνιών µας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στον κόσµο όλο», καταλήγει η περιγραφή.

Σχετικά άρθρα