Παιχνίδια πολέμου απ’ τους Τούρκους: «Ήρθε η ώρα»

Τεντώνουν το σχοινί

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες μετά τις ενέργειες της Τουρκίας το μεσημέρι της Τρίτης. Η γειτονική χώρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Η Navtex έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου. Οι έρευνες θα γίνουν στο νοτιοαναλικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μία περιοχή όπου η Αθήνα θεωρεί ότι η εκτείνεται η ελληνική ΑΟΖ.

Παρά το γεγονός ότι στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός δεν έχει γίνει ακόμη ανάκληση αδειών. Παρόλα αυτά όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση.

«Ήρθε η ώρα» είπε στο protothema.gr ανώτατος παράγοντας.

Παράλληλα εξήγησε ότι αν η τουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το ερευνητικό, συνοδεία πολεμικών πλοίων η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών.

Αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε αυστηρό διάβημα μέσω του οποίου καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της. Την ίδια ώρα το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας Oruc Reis παραμένει ελλιμενισμένο στην Αττάλεια.

Όπως όλα δείχνουν τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί ένα ιδιότυπος πόλεμων νεύρων. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν μέσω του στέιτ ντιπάρτμεντ ωστόσο η παρέμβασή τους θεωρείται χλιαρή.

Ναι μεν καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της, ωστόσο χαρακτηρίζουν «αμφισβητούμενα ύδατα» την περιοχή που έχει εκδοθεί η Navtex. Τη νύχτα η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν.

Η ανακοινωμένη ατζέντα της οποίας περιελάμβανε τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Ωστόσο θεωρείται απίθανο να μην υπήρξε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς το Βερολίνο είχε αναλάβει πρόσφατα και την πρωτοβουλία για τριμερή στη γερμανική πρωτεύουσα πριν από μερικές ημέρες.

Σχετικά άρθρα