21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παίρνει την ευθύνη ο Κοντολέων για τις παρακολουθήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των ακροάσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών από το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να έβγαλε εκτός κάδρου παρακολουθήσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίρνοντας ουσιαστικά την ευθύνη πάνω του. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε και το πρωθυπουργικό γραφείο (δηλαδή ο Γρηγόρης Δημητριάδης) είχαν ενημέρωση για όλους όσους παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Ουσιαστικά, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνονταν από την ΕΥΠ δίχως προηγούμενη ενημέρωση, ενώ όπως είπε, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα όταν και άμα αυτό κρινόταν απαραίτητο. Ό ίδιος, πάντως, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Ανδρουλάκη επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ μάλιστα δεν απάντησε αν έχει καταστραφεί ο φάκελος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος εκ νέου το απόρρητο. Από την πλευρά του, δε, ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών επικαλούμενος με τη σειρά του το απόρρητο, ενώ σε ερώτηση για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, είπε «δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι».

 

Ρουμπάτης: Παραβίαση του Συντάγματος η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών

Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης ανέφερε πως «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Όμως δεν νοείται “νόμιμη επισύνδεση” όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Όσα υποστήριξε νωρίτερα

Νωρίτερα, φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του ενώ για την υπόθεση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γίνει κάποια επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μάλιστα, τόνισε ότι είχε ενημερώσει αρμοδίως τον Περισσό.

Ένταση με το «καλημέρα»

Υπενθυμίζεται ότι, με το «καλημέρα» υπήρξε ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Θεσμών και Διαφάνειας. Σημείο τριβής αποτέλεσε η διαδικασία ακρόασης των μαρτύρων, καθώς η αντιπολίτευση από πρώτη στιγμή επέμεινε να γίνουν ξεχωριστές ακροάσεις κι όχι όλοι μαζί (και οι οκτώ).

Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης καθοριστική φέρεται να ήταν η πρόταση του Κωνσταντίνου Τζαβάρα να γίνουν ξεχωριστά, άποψη που τελικά επικράτησε. Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους της ΝΔ η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία προς ώρας εξελίσσεται ομαλά, τη στιγμή που η Βουλή από το πρωί αποτελεί ουσιαστικά ένα φρούριο. Ο χώρος που διεξάγεται η συνεδρίαση είναι αποκλεισμένος ενώ οι βουλευτές περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να μιλήσουν.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα