Πάνω από 4 εκ. Έλληνες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους

Εκατομμύρια έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων για την εξόφληση των οφειλών τους.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ειδικά για όσους έχουν ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Κάθε μήνα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα ζουν την αγωνία της δόσης ή των δόσεων.

Όσο θα περνούν οι μήνες μέσα στο 2018, το νέο περιβάλλον θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό καθώς προωθούνται αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων καθώς σύμφωνα με Τα Νέα η ενοποίηση του συστήματος είσπραξης της εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν ακόμη και τέσσερις διαφορετικές υποχρεώσεις χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο απόκλισης. Πως θα γίνει αυτό;

Οι επιλογές για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων είναι αφενός να ρυθμίσουν – όσοι μπορούν – τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις (12 έως 120) όντας συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις, αφετέρου να μείνουν άπραγοι και να υποστούν τις συνέπειες με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ..

Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 είτε προς την εφορία είτε προς τα Ταμεία μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο. Οιφρέσκες οφειλές μόνο προς την εφορία που γεννήθηκαν το περασμένο έτος υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ που έχουν συσσωρευτεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 θα μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Όμως σε αυτήν τη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι. Από την αρχή εξαιρέθηκαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επαγγελματίες που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπό το βάρος των υποχρεώσεων. Προϋπόθεση για να υπαχθούν οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι στη ρύθμιση είναι να κριθούν βιώσιμοι, δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις της ρύθμισης. Για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην παραλείπουν καμία τρέχουσα υποχρέωση (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων κ.λπ.).

Όσοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση 100 δόσεων του 2015 θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις που «τρέχουν». Για να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης και επανέλθουν κατασχέσεις και διώξεις, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους.

Πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους για να μη χάνουν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι αυτομάτως τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση θα είναι ασφυκτική. Εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν να πληρώσουν και τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι λόγω επικούρησης, εφάπαξ, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών κ.λπ.

Τα στοιχεία πάντως αποκαλύπτουν ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς δεν πληρώνουν στην εφορία το 20% με 30% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, τουλάχιστον δύο στα δέκα ευρώ φόρων μένουν απλήρωτα.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα