Παραδοχή Λουκασένκο: «Δεν περίμενα ότι θα τραβήξει τόσο η σύγκρουση»

Όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ζητεί από Βρετανία ο Ζελένσκι

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν περίμενε ότι η «επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τραβήξει τόσο, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Associated Press.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ συνομίλησε και με τον γερμανό ομόλογό του σε μια προσπάθεια να πέσουν να σπάει ο διπλωματικός «πάγος» μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας.

«Θέλω για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσω, αισθάνομαι ότι αυτή η επιχείρηση τράβηξε» δήλωσε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο Μινσκ , διαβεβαιώνοντας ότι δεν ξέρει αν οι εχθροπραξίες προχωρούν βάσει σχεδίου, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, καθώς δεν «γνωρίζει σε τέτοιο βάθος το θέμα» και ότι κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι δεν είναι σε τέτοιο βαθμό γνώστης της κατάστασης ώστε να ισχυρισθεί, ότι εξελίσσεται με βάση τα σχέδια της Ρωσίας. «Όμως δεν γνωρίζω σε τέτοιο βάθος το πρόβλημα αυτό ώστε να πω, ότι τα πράγματα εκεί πηγαίνουν όπως λένε οι Ρώσοι βάσει σχεδίου, αλλά πως εγώ το αισθάνομαι. Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω: αυτό που αισθάνομαι είναι ότι η επιχείρηση αυτή τράβηξε» δήλωσε ο Λουκασένκο.

Το AP επισημαίνει ότι ο Λουκασένκο δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη πόλεμος τη στιγμή που η ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία προκάλεσε την Ρωσία και επέμεινε ότι η Λευκορωσία τάσσεται υπέρ της ειρήνης. «Εμείς κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε κανέναν πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα για να μην γίνει αυτός ο πόλεμος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, χάρη στον ίδιο συγκεκριμένα άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Αλλά γιατί η Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας γίνεται πράγματι πόλεμος, εχθροπραξίες, σκοτώνονται άνθρωποι, δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις συνομιλίες, είναι ένα ακόμη ζήτημα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ο Λουκάσένκο τάχθηκε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχει τέτοια σχέδια ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ζητεί από τη Βρετανία ο Ζελένσκι

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και τις ανάγκες που έχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της (ανάγκης) προμήθειας οπλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί αμάχων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Μίλησε με τον πρόεδρο της Γερμανίας ο Ζελένσκι

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ώστε «να συζητηθεί και να ξεπεραστεί το ζήτημα με την ακυρωθείσα επίσκεψη» του γερμανού προέδρου στο Κιέβο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνομιλίας ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας. Το γεγονός ότι οι δυο πρόεδροι μίλησαν απευθείας, «θεωρείται ως δείγμα αμοιβαίων προσπαθειών να υπερβούν τις πρόσφατες εντάσεις και να επιστρέψουν σε μια κάπως φυσιολογική ατμόσφαιρα», γράφει το περιοδικό.

Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε χαρακτηριστεί τον Απρίλιο ανεπιθύμητος από το Κιέβο, λόγω της παλιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εμπόδιζε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από μια πιθανή επίσκεψη στην Ουκρανία. Με αυτή την αφορμή, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ χαρακτήρισε μάλιστα πριν από λίγες μέρες τον καγκελάριο «προσβεβλημένο λουκάνικο», καθώς, όπως είπε, «παριστάνει τον θιγμένο, σε μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε πολιτικό ηγέτη».

 

 

Σχετικά άρθρα