Παράταση στο Brexit μέχρι τις 31/10

Αυτό συμφώνησαν 27 Ευρωπαίοι ηγέτες

Να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, που προεδρεύει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν διευκρίνισε για πόσο θα παραταθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, 17 χώρες πρότειναν αναβολή του Brexit με απώτατο όριο τον Μάρτιο του 2020 και ο Οκτώβριος του 2019 κρίθηκε ως συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών και της γαλλικής θέσης.

Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, έκρινε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Η τελωνειακή ένωση δεν θα ωφελούσε μια μεγάλη οικονομία του μεγέθους του ΗΒ (…). Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση», τόνισε ο Χαντ τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι συνομιλίες που διεξάγει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, θα μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα