Παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει

Σε παρέμβαση προς το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ όπως συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στο πρόσφατο τηλεφώνημά τους, όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αμερικανό αξιωματούχο ο κ. Λιου προτίθεται να θέσει το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο των G7 που αρχίζει την Τετάρτη στη Γερμανία.

Βάσει της απόρρητης ενημέρωσης από ελληνικές διπλωματικές πηγές που είχε το Μαξίμου, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ο Αμερικανός υπουργός πείσθηκε μετά το τηλεφώνημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, λόγος για δεύτερο τηλεφώνημα που ακολούθησε την επικοινωνία Τσίπρα-Λιου από τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών κ. Singh ο οποίος είπε ότι «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group η Ουάσινγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».

Οι Αμερικανοί φέρονται, δε, να έχουν ενημερώσει το Μαξίμου μέσω εμπιστευτικού τηλεγραφήματος τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, προτίθεται να συνεισφέρει καθ’ ο μέτρο της είναι επιτρεπτό σε θετική κατάληξη».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, συνέστησαν στην κυβέρνηση να δημιουργήσει έως τη σύνοδο των G7 να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στη διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει θετική έκβαση και παρότρυναν το Μαξίμου να καταθέσει την «best offer» εώς τη σύνοδο της Γερμανίας προκειμένου να διευκολυνθεί να ανοίξει το ελληνικό θέμα στη διάρκειά της.

Σχετικά άρθρα