Πάσχα στην πόλη, τον Μάιο στα χωριά (video)

Στις 3 εστίαση, 15 τουρισμός και μετακίνηση

Tον… φάγαμε τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά… Οπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη δια στόματος Μητσοτάκη, το Πάσχα του 2021 είναι η τελευταία μεγάλη «θυσία» που θα πρέπει να κάνουμε στον βωμό της πανδημίας, για να χαρούμε το επερχόμενο καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συνέχιση του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι την Μεγάλη Εβδομάδα θα την περάσουμε όπου είναι η έδρα μας. Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν από την 15η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανοίγει επίσημα και η τουριστική σεζόν στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην εβδομάδα που έρχεται, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 μετατίθεται στις 22:00, ενώ από την 3η Μαΐου, δηλαδή από Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 23:00. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.
Οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Αναφορικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Επιτάφιος κι Ανάσταση
Περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
Προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και
Τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών
Κυριακή του Πάσχα
Για την Κυριακή του Πάσχα, θα δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα συνάθροισης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο και πάλι 2 οικογένειες έως και 12 άτομα. Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Εστίαση από Δευτέρα του Πάσχα
Στις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα επαναλειτουργεί μετά από μήνες η πολύπαθη εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και οι καφετέριες.

Η λειτουργία τους θα αφορά σε χρήση εξωτερικών χώρων με τραπεζοκαθίσματα σε απόσταση 2 μέτρων, με πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ υποχρεωτικό θα είναι για τους εργαζομένους το self test δύο φορές την εβδομάδα..

Σχολεία
Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια με το ίδιο πλαίσιο που ισχύει στα Λύκεια, δηλαδή δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Σχετικά άρθρα