18.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Πασχαλινό τραπέζι από… χρυσάφι: Περίπου 10% ακριβότερο φέτος

Κατά τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι θα είναι η τιμή του οβελία το φετινό Πάσχα, ενώ κατά περίπου 10% ακριβότερο θα είναι συνολικά το πασχαλινό τραπέζι σε σύγκριση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2024.

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέο ΙΝ.ΚΑ.), Παναγιώτης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι και φέτος θα είναι πολλά τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία θα δυσκολευτούν οικονομικά, προκειμένου να διοργανώσουν ένα παραδοσιακό, οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τιμές των προϊόντων εξακολουθούν να ακολουθούν ανοδικές τάσεις, αν και το ποσοστό τους είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την πασχαλινό περίοδο των 2023 και αυτήν του 2024.

Όπως λέει ακόμα ο κ. Γεωργιάδης και φέτος η πασχαλινή αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει κατά καιρούς από την Πολιτεία.

Πού οφείλεται η αύξηση τιμών των αμνοεριφίων

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του Νέου ΙΝ.ΚΑ., αν και οι τιμές των αμνοεριφίων θα διαμορφωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, φαίνεται ότι θα κυμανθούν τουλάχιστον μεταξύ 11 και 15 ευρώ το κιλό. Θα είναι, δηλαδή, κατά τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν, κατά τον κ. Γεωργιάδη, κόστιζαν 10 έως 14 ευρώ το κιλό.

«Είναι δεδομένο ότι φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Είναι γεγονός ότι το ελληνικό ζωικό βασίλειο δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα από τις ασθένειες και κυρίως την ευλογιά που το χτύπησε πέρυσι, ενώ οι κτηνοτροφικές παραγωγικές μονάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ξεκίνησε την εποχή του κορονοϊού και το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η μεγάλη ζήτηση φέτος ελληνικών αμνοεριφίων από χώρες της Ευρώπης θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές εισαγωγές. Και αυτό το γεγονός θα συμβάλλει στην αύξηση των τιμών.

«Φέτος συμπίπτουν το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Ευρώπη για ελληνικά αμνοερίφια. Αυτό σημαίνει ότι, όσα δεν εξαχθούν, δεν θα επαρκέσουν, για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πολλές εισαγωγές αμνοεριφίων κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Εκτιμώ ότι θα εισάγουμε περίπου το 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς και το γεγονός αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των τιμών», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Έντονο και φέτος το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων

Κατά τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Νέου ΙΝ.ΚΑ., η έλλειψη αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι και φέτος έντονο το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων.

«Το να γίνονται νόμιμες εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό, ιδίως από τη στιγμή που δεν επαρκούν τα εγχώρια προϊόντα, δεν είναι καθόλου κακό. Το κακό είναι, όταν παρανόμως εισάγονται κρέατα και βαφτίζονται ελληνικά. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Φέρνουν κρέατα από το εξωτερικό, τα κρατούν μία εβδομάδα σε κάποιες παραγωγικές μονάδες, τα βάζουν μία ελληνική σφραγίδα και στη συνέχεια τα βγάζουν στην αγορά ως ελληνικά. Οι καταναλωτές ζητούν ελληνικά κρέατα, τα οποία, όμως, είναι ακριβά. Έτσι προωθούνται στην αγορά τα παρανόμως ελληνοποιημένα αμνοερίφια, τα οποία έχουν πιο προσιτές τιμές», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Στα 130-150 ευρώ το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Μεταξύ 130 και 150 ευρώ θα κοστίζει το φετινό πασχαλινό τραπέζι για μία μέση ελληνική οικογένεια, γεγονός που σημαίνει, κατά τον κ. Γεωργιάδη, ότι θα είναι κατά περίπου 10% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.

«Κάποιες τιμές, όπως, για παράδειγμα, αυτές των οπωροκηπευτικών, έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, ωστόσο, άλλα προϊόντα εξακολουθούν να γίνονται πιο ακριβά. Μεταξύ αυτών είναι τα ποτά, τα γλυκίσματα, τα κρέατα, ακόμα και το ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι  το φετινό πασχαλινό τραπέζι να είναι κατά 10% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι και αυτό θα δυσκολέψει πολλά νοικοκυριά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η αύξηση των τιμών των προϊόντων είναι ποσοστιαία χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2024 και το 2023», λέει ο εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Καταλήγοντας ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η αξία του πασχαλινού τραπεζιού έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μία πενταετία πριν το κόστος κυμαινόταν από 70 έως 90 ευρώ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα