33.3 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Πειραιάς: Συλλήψεις για την κοκαΐνη στις γαρίδες

Στη σύλληψη 4 μελών οργάνωσης που διακινούσε με κοντέινερ τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης προχώρησαν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στα δικαστήρια Πειραιά, ενώ οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως είναι αποκαλυπτικές για την παγκόσμια δράση του κυκλώματος.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ ενώ στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθη ο 48χρονος Αλβανός, αρχηγός του κυκλώματος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες γεμάτες με κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους 220 κιλών. Μάλιστα σε άλλο κοντέινερ έχουν βρεθεί άλλα 100 κιλά κοκαΐνης.

Ο αρχηγός προμήθευε όπλα οργάνωση της Κολομβίας
Άμεσος συνεργάτης του 48χρονου ήταν ένας 36χρονος από την Αλβανία ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση και στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και παραλαβή των ναρκωτικών. Μέλη της οργάνωσης ήταν και δύο Έλληνες οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στην όλη επιχείρηση. Τα ναρκωτικά ήταν σε πακέτα που έγραφαν απέξω Sparta.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική, που έχει στόχο τη διακίνηση ναρκωτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Αμερική διότι στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για εμπόριο κοκαΐνης και για προμήθεια όπλων στην οργάνωση Farc της Κολομβίας.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης στον ΠειραιάΤέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης στον Πειραιά

Ο ρόλος των μελών της οργάνωσης
Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.
Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Τι κατασχέθηκε
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων,
ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1,5 γραμμαρίων,
τα χρηματικά ποσά των 131.675 € και 30 λιρών Αγγλίας,
πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
37 φυσίγγια,
ζυγαριά,
2 μοτοσικλέτες,
17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.
Να σημειωθεί ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON. Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη. Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στα δικαστήρια Πειραιά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα