Περιπέτεια στον αέρα: Κόμπρα εισέβαλε σε αεροπλάνο

Προκλήθηκε πανικός σε πιλότο και επιβάτες

Έμοιαζε με μια συνηθισμένη πτήση για τον νοτιοαφρικανό πιλότο Rudolph Erasmus, μέχρι που παρατήρησε έναν επιπλέον επιβάτη στο αεροπλάνο του, ενώ πετούσε στα 11.000 πόδια: Μια κόμπρα που βρισκόταν κάτω από το κάθισμά του.

«Για να είμαι πραγματικά ειλικρινής, είναι σαν ο εγκέφαλός μου να μην κατέγραψε τι συνέβαινε», δήλωσε στο BBC. «Ήταν μια στιγμή […] δέους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αρχικά νόμιζε ότι η κρύα αίσθηση στην πλάτη του ήταν το μπουκάλι του νερού του.

«Ένιωσα αυτή τη δροσερή αίσθηση, κατά κάποιο τρόπο, να σέρνεται στο πουκάμισό μου», είπε, σκεπτόμενος ότι μπορεί να μην είχε κλείσει σωστά το μπουκάλι και να έσταζε νερό στο πουκάμισό του. «Καθώς γύρισα προς τα αριστερά και κοίταξα κάτω, είδα την κόμπρα […] να υποχωρεί το κεφάλι της προς τα πίσω κάτω από το κάθισμα».

Στη συνέχεια έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πτήση του από το Μπλουμφοντέιν στην Πρετόρια. Το ιδιωτικό αεροπλάνο, ένα Beechcraft Baron 58, μετέφερε τέσσερις επιβάτες, καθώς και το φίδι.

Ένα δάγκωμα από κόμπρα είναι θανατηφόρο και μπορεί να σκοτώσει κάποιον σε μόλις 30 λεπτά, οπότε, μη θέλοντας να προκαλέσει πανικό, ο πιλότος λέει ότι σκέφτηκε προσεκτικά προτού πει ήρεμα στους επιβάτες ότι υπήρχε ένας επιπλέον ανεπιθύμητος ταξιδιώτης.

Φοβήθηκε επίσης «τόσο πολύ μήπως το φίδι πήγαινε στο πίσω μέρος και προκαλούσε μαζικό πανικό». Τελικά, αποφάσισε να τους το πει. «Πράγματι ενημέρωσα τους επιβάτες: “Ακούστε, το φίδι είναι μέσα στο αεροσκάφος, είναι κάτω από το κάθισμά μου, οπότε ας προσπαθήσουμε να κατέβουμε στο έδαφος όσο πιο γρήγορα μπορούμε”».

Πώς αντέδρασαν λοιπόν οι επιβάτες; Ο πιλότος περιέγραψε μια στιγμή απόλυτης σιωπής: «Μπορούσες να ακούσεις μια βελόνα να πέφτει και νομίζω ότι όλοι πάγωσαν για μια-δυο στιγμές».

Οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι για πολλά σενάρια, αλλά σίγουρα όχι για την αντιμετώπιση φιδιών στο πιλοτήριο, είπε, λέγοντας στο BBC ότι ο πανικός θα έκανε την κατάσταση χειρότερη. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Welkom.

Ωστόσο, η παρουσία του φιδιού, αν και σοκαριστική, δεν αποτέλεσε απόλυτη έκπληξη. Δύο άνθρωποι που εργάζονταν στην ιπτάμενη λέσχη του Worcester, όπου απογειώθηκε για πρώτη φορά το αεροπλάνο, είπαν ότι είχαν εντοπίσει νωρίτερα ένα ερπετό να βρίσκει καταφύγιο κάτω από το αεροσκάφος. Προσπάθησαν να το«”αρπάξουν», αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο πιλότος δήλωσε ότι προσπάθησε να βρει το φίδι πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μαζί με τους επιβάτες του, αλλά «δυστυχώς δεν ήταν εκεί, οπότε όλοι τότε υποθέσαμε με ασφάλεια ότι πρέπει να σύρθηκε έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίτερα εκείνο το πρωί, δηλαδή τη Δευτέρα».

Ο επιβάτης που γλιστρούσε εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς οι μηχανικοί που στη συνέχεια απογύμνωσαν το αεροπλάνο δεν το έχουν βρει ακόμη.

Σχετικά άρθρα