Πέθανε η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς

Άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη (22/11)

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών, η Νταίζη Μαυράκη Κομνηνού, η γυναίκα από την Κρήτη που αναδείχθηκε σταρ Ελλάς στα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία του 1952. Η Νταίζη Μαυράκη γεννήθηκε το 1935 στο Ηράκλειο και σε ηλικία μόλις 17 ετών κέρδισε τον τίτλο στα καλλιστεία που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, το 1952.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Μαρίκα Κοτοπούλη και μεταξύ των μελών ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και η ‘Aννα Συνοδινού. Στη συνέχεια εκπροσώπησε τη χώρα σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς και στις 29 Ιουλίου του 1952 κατέκτησε την 3η θέση, όταν εκλέχθηκε «β΄επιλαχούσα Μις Υφήλιος» στο Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια) των ΗΠΑ.

Αν και η Νταίζη Μαυράκη είχε προτάσεις για σταδιοδρομία στο Χόλιγουντ, δεν θέλησε να μείνει μακριά από την πατρίδα της. Ωστοσο ίδιο χρόνο πρωταγωνίστησε στην ελληνική ταινία με τίτλο «Νυκτερινή Περιπέτεια» του Άγγελου Τερζάκη, χωρίς όμως να συνεχίσει την καριέρα της στον κινηματογράφο. Αργότερα, σπούδασε ενδυματολογία και σκηνοθεσία στη Βιέννη.

Η κηδεία της Νταιζης Μαυράκη θα γίνει το Σάββατο στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει η ταφή της, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η μοναδική της συνέντευξη «Το παρελθόν το άφησα πίσω, άλλωστε τι μπορώ να κάνω με αυτό; Ωστόσο μου αρέσει να το διηγούμαι στα εγγόνια μου. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου ήταν ασφαλιστής και η μητέρα μου διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η οικογένειά μας ήταν πολύ πλούσια. Έπειτα φύγαμε από το Ηράκλειο και πήγαμε στα Χανιά γιατί δεν μας άρεσε η μεγαλούπολη. Από εκεί λόγω πολέμου ήρθαμε στην Αθήνα με μια κορβέτα της κακιάς ώρας και εγκατασταθήκαμε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι – εκεί θυμάμαι έμενε και η Μαίρη Χρονοπούλου. Και εντελώς τυχαία μπαίνω στο διαγωνισμό ομορφιάς» είχε αφηγηθεί σε μια σπάνια, αν όχι τη μοναδική της συνέντευξη που δημοσιεύει το athensmagazine.

«Είχε στείλει ο θείος μου, ο Καρλάφτης, μια φωτογραφία μου στην εφημερίδα που διοργάνωνε το διαγωνισμό. Επειδή ήμουνα από καλή οικογένεια, είχε βάλει στα μάτια μου, μαύρη ταινία για να μη φαίνομαι. Στην επιτροπή είδαν τη φωτογραφία και είπαν: “καλή φαίνεται, όμως είναι κοντή”. Πήγα στο διαγωνισμό και βλέπω απέναντί μου την Κοτοπούλη, τον Μιχαηλίδη, τον Δαμασκηνό, τη Συνοδινού και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα» είχε δηλώσει. «Και τελικά εξελέγην μέσα σε πλήθος κοριτσιών. Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια, αλλά μου ήταν και αδιάφορο. Πήγα στην Αμερική για το διαγωνισμό “Μις Υφήλιος” όπου βγήκα τρίτη. Τότε υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με την κινηματογραφική εταιρία Universal με σκοπό να μείνω εκεί.

Όμως δεν άντεχα μακριά από την πατρίδα. Θυμάμαι μου έστελναν τηλεγραφήματα οι δικοί μου που έλεγαν: “Αν θέλεις να μείνεις, μείνε” και το άλλο τηλεγράφημα έλεγε: “γύρισε αμέσως πίσω”. Στην Ελλάδα έκανα ένα φιλμ με τίτλο “Νυχτερινή περιπέτεια”.

Μετά πήγα στη Βιέννη όπου σπούδασα σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Έμεινα πέντε χρόνια και επέστρεψα με πολύ καλό απολυτήριο». Στην ομορφιά της, όπως έλεγε η ίδια δεν έδινε μεγάλη σημασία. «Ωστόσο ήξερα πως δεν περνούσα απαρατήρητη. Με φώναζαν “τσολιά στ’ ανάκτορα”» .

πηγή: lifo.gr

Σχετικά άρθρα