Ποιες αποδείξεις θα περνάνε πλέον στην εφορία

Το αφορολόγητο θα «χτιστεί» με μεικτό σύστημα

Αποδείξεις για αγορές και με μετρητά και με κάρτες θα πρέπει να μαζέψουμε φέτος καθώς το αφορολόγητο θα «χτιστεί» με μεικτό σύστημα. Από το 2017, θα γίνονται δεκτές μόνο οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, οι αποδείξεις που θα πρέπει να μαζέψουμε φέτος θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος και να φτάνουν ως το ποσό του αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με τα παιδιά που έχουν μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι, οι οποίοι και δικαιούνται αφορολόγητο.

Μόνο για φέτος θα ισχύσει μεικτό σύστημα, δηλαδή, θα μετρήσουν τόσο οι «κλασικές» αποδείξεις, για συναλλαγές με μετρητά, όσο και εκείνες για τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι μόνες αποδείξεις που θα μετράνε στην εφορία θα είναι ηλεκτρονικές.

Παράλληλα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, αλλαγές θα γίνουν στις συναλλαγές, καθώς θα είναι η υποχρεωτική η πληρωμή ποσών άνω των 50 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ πέφτει στα 500 ευρώ -από τα 1.500 που είναι σήμερα- το ποσό για τις συναλλαγές των πολιτών, δηλαδή, οι αγορές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μόνο με τη χρήση κάρτας.

Σχετικά άρθρα

Οικονομία: Οδηγός για το νέο τοπίο στην αγορά

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συµβάσεων, για ποιους υπαλλήλους και για πόσο χρονικό διάστηµα; Πώς υπολογίζεται η ειδική οικονοµική ενίσχυση; Μεικτό σύστηµα εφαρµόζεται τον Μάιο για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν µετά το προσωρινό «λουκέτο» ή συνεχίζουν πληττόµενες βάσει ΚΑΔ, καθώς η οικονοµία βγαίνει σταδιακά από τον αναπνευστήρα της κρατικής χρηµατοδότησης. […]