Ποιοι κάρφωναν τον Ιβάν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Τι αναφέρει δημοσίευμα

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2017, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διέρρευσαν οι Anonymous, άνθρωπος που σχετίζεται με το  Integrity Initiative, συναντίεται με τη δημοσιογράφο Σίσσυ Αλωνιστιώτου και τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Ηλία Μαγκλίνη. Στην αναφορά του ο άνθρωπος του  Integrity Initiative  περιγράφει τους δύο δημοσιογράφους “φοβισμένους”, καθώς και οι δύο τους, μαζί με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη, χαρακτηρίστηκαν σε δεξιό έντυπο “προδότες”. Ο συντάκτης της αναφοράς, σύμφωνα με το Documento, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα στην Ελλάδα. “Μια εργασία δεν είναι πιθανή”, σημειώνει και προσθέτει πως “εάν κάτι τέτοιο γίνει θα υπάρξει βία” και μάλιστα “είναι σίγουροι για αυτό”. Η λύση που προτείνει ο συντάκτης της αναφοράς είναι οι συνεργαζόμενοι δημοσιογράφοι να πληρώνονται για κάθε αναφορά που δίνουν. “Χρειάζονται χρήματα. Το να δουλεύουν χωρίς πληρωμή είναι πολύ δύσκολο”. Συμπληρώνει δε πως “η Σίσσυ θα στείλει όλη τη δουλειά που έχουν ολοκληρώσει” και πως “έχουν συμφωνήσει να τον ενημερώνουν για τα θέματα που γράφουν και διερευνούν”.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στη συνάντηση με τον Ν. Μαραντζίδη. Όπως αναφέρεται ο καθηγητής “εστιάζει στις δημοσκοπήσεις και ειδικότερα στο να αντιληφθεί “γιατί οι Ρώσοι είναι γενικά ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και γιατί ο Πούτι έχει πάρα πολύ θετική εικόνα”. Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά για τον Ιβάν Σαββίδη, στις επενδύσεις του στα ΜΜΕ καθώς και στην απόκτηση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Ο συντάκτης του εγγράφου εμφανίζεται σίγουρος πως ο Ιβάν Σαββίδης δεν βγάζει χρήματα από τις ελληνικές επενδύσεις, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Νίκος (Μαραντζίδης) πιστεύει πως (ο Σαββίδης) είναι απεσταλμένος του Πούτιν. Ο ρόλος του Σαββίδη είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατ΄επέκταση του ρωσικού ελέγχου στην Ελλάδα”. “Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, συνεχίζει ο συντάκτης, “διαθέτει μονασ΄τηρια κοντά στη Θεσσαλονίκη τα οποία παρέχουν οικονομική βάση για τις επιχειρήσεις τόσο του Σαββίδη όσο και ρωσικού ενδιαφέροντος στην περιοχή”. Ως λύση, ο συντάκτης προτείνει να χρηματοδοτηθεί ο Ν. Μαραντζίδης για τη σύσταση ενός “παρατηρητηρίου προπαγάνδας”. “Έχει ζητήσει 25.000 το χρόνο προκειμένου να παρακολουθεί τα πράγματα που συζητίουνται στις σημειώσεις”.

Σε άλλο έγγραφο γίνεται λόγος για προγραμματισμένη συνάντηση στο σπίτι της Σ. Αλωνιστιώτου στην Αθήνα, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου του 2018. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του εγγράφου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Documento, οι σχέσεις μεταξύ της Σ. Αλωνιστιώτου και του Ν. Μαραντζίδη έχου διαρραγεί, καθώς η Σίσσυ και ο Ηλίας (Μαγγλίνης) είναι απρόθυμοι στο να τον συναντήσουν. Αναφέρεται μάλιστα πως ο Μαραντζίδης έχει κάνει πολλές μελέτες που αμφισβητούν την πολιτική βιωσιμότητα της ΝΔ, αλλά η ΝΔ κατάφερε να μην προχωρήσει η έρευνα, ενώ στο ίδιο έγγραφο ο συντάκτης κάνει λόγο για “πληρωμές / κόστη όταν συναντηθούμε τον Ιούνιο”.

Όπως γράφει η Documento, ένα από τα συνολικά δώδεκα έγγραφα από την εσωτερική αλληλογραφία με κωδικό 394374862 – cnd – spcd – Notes, έχει τίτλο: “Σημειώσεις για συζητήσεις στην Ελλάδα, 2017”. Σε αυτό καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πρόσωπα, ΜΜΕ, ελληνικά think tank και πανεπιστήμια στην πλάστιγγα του αντιρωσισμού ή του φιλορωσισμού. Στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανοί Έλληνες συνεργάτες στη μάχη της Βρετανίας κατά της ρωσικής προπαγάνδας. Στο έγγραφο διαπιστώνεται πως “οι Έλληνες έχουν μια ρομαντική αντίληψη για τη Ρωσία ότι στα δύσκολα θα τους βοηθήσει”. Βάση των κρίσεων που διατυπώνονται στο έγγραφο είναι οι σημειώσεις δύο προσώπων που αναφέρονται μόνο με αρχικά (όνομα ή ιδιότητας). Πρόκειται για τον CND και τον SPCD, οι οποίοι είχαν συναντήσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο η “μαμά” οργάνωση  Integrity Initiative φαίνεται πως δεν τους εμπιστεύεται απολύτως και έτσι ζητά από την αμερικάνικη εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας TRG (The Rendon Group), η οποία δραστηριοποιείται σε 98 χώρες, να αξιολογήσει – σχολιάσει τους σχολιαστές.

Στο τελικό έγγραφο που διέρρευσε υπάρχουν σημεία με μαύρα και κόκκινα γράμματα. Με μαύρα αναγράφονται οι κρίσεις του CND και του SPCD, ενώ με κόκκινα οι κρίσεις της TRG. Στο έγγραφο το ΕΛΙΑΜΕΠ αξιολογείται αρνητικά, καθώς “αποφεύγει να εμπλέκεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις […] και δεν μπορεί να χρησιμοποιιηθεί ως όχημα πρώτης γραμμής για την τρέχουσα ρωσική επιρροή”. Για τον Ιβάν Σαββίδη επισημαίνεται πως “δεν πρόκειται απλώς για έναν φιλορώσο επιχειρηματία, αλλά για ενεργό μέλος του ρωσικού σχεδίου για την Ελλάδα”. “Θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην κυβέρνηση Τραμπ μέσω της ελληνοαμερικανικής διασποράς και δεν έχει μεγάλη οικονομική ισχύ, αλλά έχει κατασκευάσει μια εικόνα που προβάλλει μεγαλύτερο πλούτο από όσον πραγματικά διαθέτει”.

Οι συντάτκες της έκθεσης χαρακτηρίζουν ακόμη “διεφθαρμένους” τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ που ασχολείται με τα θέματα άμυνας, ανεξαρτήτως αν εκπροσωπούν ρωσικά ή αμερικανικά συμφέροντα. Ωστόσο δεν γίνεται καμιά αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. Ως “πραγματικό φιλορωσικό κόμμα” θεωρούν τη ΛΑΕ, ενώ η κυβέρνηση κατά την άποψή τους είναι “καλυμμένα φιλορωσική όπως και τα φιλικά της ΜΜΕ”, ταυτόχρονα όμως  είναι και “ρεαλιστική, χωρίς να είναι ιδεολογικά κοντά στη Ρωσία. Τη χρησιμοποιούν ως αντίβαρο στις πιέσεις της ΕΕ και της Γερμανίας”. Οι συντάκτες συνεχίζουν τις κρίσεις τους λέγοντας πως “οι Ρώσοι μπορούν να αγοράζουν ανθρώπους σχετικά φτηνά στην Ελλάδα. Αναζητούν όσους έχουν οικονομικά προβλήματα και τους πληρώνουν σχετικά λίγα λεφτά”. “Για παράδειγμα ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, ιδιοκτήτης του περιοδικού “Επίκαιρα”, λαμβάνει 50.000 ευρώ από τους Ρώσους κάθε χρόνο”, ισχυρίζονται στην έκθεσή τους. Σε αυτήν αναφέρονται και στην εφημερίδα Καθημερινή, που αν και την περιγράφουν ως “αξιόπιστη” με “νεοφιλελεύθερες ιδέες”, σημειώνουν πως ορισμένα στελέχη της αναγνωρίζονται από το κοινό ως “ακραία φιλοαμερικανοί” γεγονός που “μειώνει την απήχηση των απόψεών τους”

πηγή: periodista.gr

Σχετικά άρθρα