Η τελευταία έκδοση του Firefox, που είναι ήδη διαθέσιμη από χτες, φέρνει ένα νέο σημαντικό χαρακτηριστικό: μπορεί να διαχωρίζει τις ενεργές καρτέλες σε ξεχωριστές διεργασίες.
Τι σημαίνει αυτό όμως για τον χρήστη; Για αρχή, όπως μεταδίδει το gr.pcmag.com, ότι εάν ένα website με κακογραμμένο κώδικα ή “βαρύ περιεχόμενο” αρχίσει να δεσμεύει αλόγιστα πόρους συστήματος, ο browser δεν θα “κρασάρει”, ούτε θα δημιουργήσει προβλήματα απόδοσης στο σύστημα.
Φυσικά, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Ο Chrome, ο Safari και άλλοι γνωστοί browsers αξιοποιούν παρόμοια τεχνολογία. Η Mozilla, σύμφωνα με τον Ryan Polluck – Firefox Senior Product Manager της εταιρείας, καθυστέρησε να υλοποιήσει τη δική της εκδοχή, με στόχο να διασφαλιστεί η συμβατότητα με τα δεκάδες add-ons του Firefox.
Σημαντική διαφορά στην απόκριση του browser θα διαπιστώσουν οι κάτοχοι λιγότερο ισχυρών υπολογιστών, που διαθέτουν μικρή μόνο ποσότητα μνήμης RAM και βασίζονται σε πιο αργούς επεξεργαστές. Σύμφωνα με τη Mozilla, οι απαιτήσεις του Firefox σε μνήμη είναι πλέον μικρότερες από κάθε άλλου browser, σε κάθε πλατφόρμα – συμπεριλαμβανομένων των Windows, MacOS και Linux.
Οι κάτοχοι συστημάτων με περισσότερη μνήμη και ταχύτερες CPU φυσικά, σύμφωνα με το gr.pcmag.com, θα μπορούν να πετύχουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις, έχοντας τη δυνατότητα να αναθέσουν σε κάθε ενεργή καρτέλα περισσότερες διεργασίες, χρησιμοποιώντας το μενού ρυθμίσεων του Firefox, που μπορεί να προσπελαστεί πληκτρολογώντας στη μπάρα διευθύνσεων “about:config” και αλλάζοντας τη ρύθμιση “dom.ipc.processCount”.