Πιο προκλητικός από ποτέ ο Ερντογάν! (video)

Η απάντηση της Αθήνας

Ίσως στις πιο προκλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ποτέ προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη από την Σμύρνη όπου παρακολούθησε την διακλαδική άσκηση EFES 2022. Συγκεκριμένα είπε:

«Δεν αστειεύομαι, αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν», σημείωσε κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

 

Έκανε επίσης λόγο για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» -όπως την αποκάλεσε- στη Δυτική Θράκη, την Ρόδο και την Κω. Παράλληλα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε «τουριστική απόβαση» στα νησιά, ενώ έθεσε ζήτημα κυριαρχίας του Καστελόριζου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν
Καλώ την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά που το καθεστώς τους είναι αποστρατικοποιημένο με βάση Συνθήκες, μιλάω σοβαρά, δεν κάνω αστεία, ο λαός μας είναι αποφασισμένος.
Ζητώ δικαιοδοσία για το Καστελόριζο, αλλά εμείς είμαστε πιο κοντά.
Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να καταλήξουν σε Καταστροφή.
Ας έρθουν στα συγκαλά τους.
Τους προειδοποιώ ότι θα ζήσουν τα ίδια που έζησαν και έναν αιώνα πριν (1922)
Ελάτε στα συγκαλά σας
Η “τουρκική μειονότητα” σε δυτική Θράκη, Ρόδο, και Κω καταπιέζεται
Ο Μητσοτάκης έκανε τουριστική απόβαση στα νησιά
Το Καστελόριζο είναι 600 χλμ μακριά από Ελλάδα και μόνο 40 από Τουρκία
Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσουν
Στην Κύπρο υποστηρίζουμε δύο κράτη. Θα συνεχίσουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Απειλές κατά της χώρας μας σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο
Οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να γίνουν ατζέντα με λόγια και ενέργειες παράνομες.
Αυτοί που σπαταλούν τους πόρους, τη δύναμη της χώρας τους κ.λπ. θα δώσουν λογαριασμό ενώπιον της ιστορίας.
Αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα τους πειρασμούς της Ελλάδας, αλλά αυτή η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί.
Ομέρ Τσελίκ: «Μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά…»
Λίγη ώρα νωρίτερα, το σύνθημα που χρησιμοποιεί η Τουρκία λίγο πριν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και τις επεμβάσεις του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων της, χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή την άσκηση ‘Εφεσος 2022. Ο κ. Τσελίκ σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο γράφοντας: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

 

 

Απάντηση Αθήνας
Από την πλευρά της η Αθήνα απάντησε μέσω υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύοντας παράλληλα χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). «Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναλυτικά:

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Σχετικά άρθρα