Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS

O «καθηγητής» με το σκληρό προφίλ

Αμέσως μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ορίστηκε ήδη ο διάδοχός του. Ο Ιρακινός Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι έχει το παρατσούκλι “καθηγητής” και είναι αυτός που θα ηγείται πλέον του Ισλαμικού Κράτους.

Είχε διατελέσει αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και ανδρώθηκε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Εκεί, ο Μπαγκντάντι κατάφερε να προσηλυτίσει εκατοντάδες κρατούμενους στο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS. Εντός της οργάνωσης, είχε το προφίλ του αυστηρού προστάτη των κανονισμών και έτσι πήρε και το παρατσούκλι

Όπως αναφέρουν οι «Times», θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλα ηγετικά στελέχη του ISIS και οι οποίοι δεν αποκλείεται να απορρίψουν το όραμα και τη στρατηγική του. Σύμφωνα με τον Φαντέλ Αμπό Ραγκίφ, πρώην αναλυτή της ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, η άνοδος του Καρντάς στην ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να σηματοδοτήσει σε μία προσπάθεια αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν θα αυξηθούν οι επιθέσεις με τη νέα ηγεσία του Καρντάς, αλλά θα γίνουν πιο εξειδικευμένες. Εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη σε εκτεταμένες εκτάσεις αν και έχουν μειωθεί τα έσοδά τους», είπε.

Σχετικά άρθρα