23.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025

Πήρε θέση ο Μητσοτάκης για τη Γάζα

Απάντηση στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την στάση της για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για να επιτραπεί η ροή τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα.

«Είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν έχω καμία δυσκολία να πω, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στην Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα. Αυτά καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Και πρέπει να σας πω ότι επειδή», ανέφερε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ – μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ , ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Τουρκία και Ανώτατο Συμβούλιο
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».

Όπως σημείωσε «δώσαμε δυνατότητα στη Chevron να εξετάσει εάν υπάρχουν κοιτάσματα. Δημοσιεύσαμε τις χάρτες του θαλάσσιου χωροταξικού κατοχυρώνοντας στο χαρτί τα ανώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καλώδιο Απολύτως λανθασμένη η θέση που θέλει το καλώδιο να παραπέμπεται στις καλένδες».

«Η εικόνα στα πανεπιστήμια βελτιώνεται»
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: ««Βελτιώνεται η εικόνα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν παραφωνίες».

«Ουσιαστική ενεργή κατάληψη, εντός πανεπιστημιακού κάμπους δεν υπάρχει. Τα ΑΕΙ πρέπει να καταρτίσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας γιατί έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Ζήτησα την περασμένη Πέμπτη από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει τη δουλειά του, και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης που η ΕΛΑΣ εκκένωσε και το έκανε. Αυτό είναι προς όφελος και των πρυτάνεων και των φοιτητών, όσων διεκδικούν να βρίσκονται σε έναν χώρο έκφρασης. Αντίθετα σε μία λογική χουλιγκανισμού που ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. «Όποιος την αρνείται θα υπάρχουν κυρώσεις».

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση»
Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985. Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή
«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».

Η τραγωδία των Τεμπών
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι με τα ζητήματα ποινικής ευθύνης ασχολείται από τότε που βγήκε βουλευτής. Πλέον ό,τι και να γίνει και με δική μας πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα, πρόσθεσε. «Δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες. Για αυτό και στην περίπτωση Τριαντόπουλου είπαμε πως μεταφέρουμε αυτή την ευθύνη στο φυσικό δικαστή. Νομίζω πως και ο κ. Καραμαλής λέει το ίδιο με τον τρόπο του», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ως προς τη συγκάλυψη οι καλοπροαίρετοι ακροατές έχουν καταλάβει τι ισχύει με την παραπληροφόρηση με μοναδικό σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση ήθελε να εργαλειοποιήσει την υπόθεση των Τεμπών».

«Η κυβέρνηση έστειλε τον κ. Τριαντόπουλο στο φυσικό δικαστή και το ίδιο θα κάνει και με τον κ. Καραμανλή. Δεν βλέπουμε κακούργημα. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόταση», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

«Αν το δικαστικό συμβούλιο δει κάτι άλλο τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στη Βουλή. Η αντιπολίτευση επιμένει να προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση και δεν ασχολείται με το πως θα έχουμε καλύτερα τρένα», τόνισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι πρέπει «να κάνουμε μία διάκριση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης. Για παράδειγμα ο δρόμος Πατρών Πύργου έπρεπε να ήταν έτοιμος εδώ και 20 χρόνια, τώρα ετοιμάζεται να παραδοθεί. Αν γίνει τώρα ένα δυστύχημα θα πάει για κακούργημα ο νυν υπουργός; Αυτή ήταν η γραμμή του κ. Πολάκη και έρχεται το ΠΑΣΟΚ και την αγκαλιάζει. Αισθάνεται πως πρέπει να ανταγωνιστεί την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βελόπουλο. Ελπίζω στη συνταγματική αναθεώρηση να σοβαρευτεί και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε»

«Έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»
Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη. Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό «και αυτοί, που υποφέρουν περισσότερο είναι οι ενοικιαστές. Τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα