«Πιθανή η παράταση του lockdown και πιο αυστηρά τα μέτρα»

Όσα είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Για πιθανή παράταση του lockdown λόγω της μεγάλης αύξησης του ιϊκού φορτίου που υπάρχει έκανε λόγο σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του lockdown, αλλά και αυστηρότερα μέτρα κατά του κορoνοϊού άφησε η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στον ΣΚΑΪ όπου και ανέφερε τα εξής: «Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Ανθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή».

Αναφερόμενη στην περίοδο των εορτών δήλωσε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία, με την ίδια να τονίζει ότι «το όριο των εννέα ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δεν συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

Παράλληλα ανέφερε ότι οι υγειονομικοί, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής: «Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή, όμως, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά, θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού».

Σ΄ότι έχει να κάνει με την μετάλλαξη του ιού στη Μεγάλη Βρετανία, η κυρία Παγώνη υποστήριξε ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς οι κορονοϊοί αλλά και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις: «Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τα λεγόμενα της πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά και ότι: «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες».

Σχετικά άρθρα