21.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πλημμύρες: Αγωνία στα μέτωπα της Λάρισας και της Καρδίτσας

Ενώ το τελευταίο 24ωρο η κακοκαιρία Daniel υποχώρησε και οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν, η κατάσταση στη Θεσσαλία όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε, αφού από εκεί που ο κρατικός μηχανισμός δρούσε στο μέτωπο Βόλου – Καρδίτσας, προέκυψε και αυτό της Λάρισας. Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει στα 10 άτομα, η αγωνία συνεχίζεται με τους απεγκλωβισμούς και τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, όλοι οι παραπόταμοι από τις περιοχές του Βόλου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ουσιαστικά… συναντήθηκαν στον Πηνειό, ο οποίος υπερχείλισε με αποτέλεσμα όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, η Νέα Σμύρνη να έχουν πλημμυρίσει!

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς έχει σπάσει αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά.

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτηρίων σύμφωνα με την ΕΡΤ και το νερό έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα.

Νωρίτερα, τέσσερα χωριά του Δήμου Λαρισαίων, ο Ιπποκράτης, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο εκκενώθηκαν, ενώ τη νύχτα μήνυμα του «112» εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Στόμιο.

Καλογιάννης: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τη νύχτα»

Για μια Λάρισα που είναι ανθεκτική μίλησε σε μήνυμά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ωστόσο το απογοητευτικό είναι όπως τόνισε ότι «τα νερά που έρχονται από την πλευρά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής».

«Στην πόλη της Λάρισας το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει μόνο αναστάτωση αλλά και αρκετές καταστροφές. Τα νερά που έρχονται από την πλευρά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής. Μετά τις εκκενώσεις των οικισμών και την προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, η σκέψη μας και η προσπάθειά μας είναι κοντά σε όσους υποφέρουν και στη Λάρισα είναι αρκετοί και η πλειοψηφία υπακούν σε όσα τους λέμε.

Η πόλη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Δεν αντιμετωπίσαμε ξανά στο παρελθόν τέτοιο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή το μήνυμά μας είναι αν περιορίσουμε τις ζημιές και να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε να μας ακούν οι πολίτες και να υπακούν έχουμε την δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτή η πόλη και αυτή τη φορά συνεχίζει να είναι ανθεκτική».

Τρομάζει το ύψος του νερού στον Πηνειό

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στα προάστια της Λάρισας, καθώς η στάθμη του Πηνειού όσο περνούν οι ώρες, ολοένα και ανεβαίνει, βυθίζοντας στο νερό περιοχές στα περίχωρα της θεσσαλικής πόλης. Συγκεκριμένα, η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει στα 10 μέτρα και εκφράζονται φόβοι ότι αν συνεχιστεί η άνοδος, το νερό είναι πιθανόν να φτάσει ακόμη και μέσα στην πόλη.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη.

«Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της οικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα