Πνιγμοί: Η Νο1 αιτία θανάτου μικρών παιδιών

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αν και οι επισκέψεις μας στην πισίνα ταυτίζονται συνήθως με την ιδέα της ατελείωτης καλοκαιρινής διασκέδασης, οι κίνδυνοι που περιλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο, με τα ποσοστά των πνιγμών, μικρών κυρίως παιδιών, να εκτοξεύονται.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε κλάσματα δευτερολέπτου και, παρά τα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη, εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο πνιγμός είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου – από ατύχημα – για τις ηλικίες 5 έως 19 ετών. Πράγματι, σχεδόν 900 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο -και χιλιάδες άλλα υφίστανται μη θανατηφόρους τραυματισμούς- από περιστατικά σε πισίνες, ωκεανούς, λίμνες, ρυάκια, μπανιέρες, ακόμη και από κουβάδες με νερό. Ωστόσο, η πλειονότητα των θανατηφόρων αυτών ατυχημάτων λαμβάνει συνήθως χώρα σε δημόσιες ή οικιακές πισίνες.

Η αλήθεια είναι ότι οι πισίνες αποτελούν έναν εύκολο τρόπο διασκέδασης των παιδιών, τα οποία μπορεί να απασχολούνται με το παιχνίδι στο νερό για πολλές ώρες, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές και κολυμβητικές τους δεξιότητες. Για πολλούς γονείς η πισίνα αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν περιφραγμένο χώρο που υπάρχει πάντοτε επίβλεψη, ενώ δεν μπορούν να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ένα ισχυρό ρεύμα, ή κύματα που θα παρασύρουν το παιδί τους στα βαθιά. Ωστόσο, όσο ελκυστικό και δελεαστικό και αν ακούγεται αυτό, η πραγματικότητα διαφέρει. Ίσως αυτή η πεποίθηση της απόλυτης ασφάλειας να είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι για το 2023, η πρώτη αιτία θανάτου ανηλίκων παραμένει ο πνιγμός σε πισίνες.
Αυτό το καθιστά ως ένα ζήτημα ασφάλειας που η επανεξέταση των τρόπων πρόληψης και η επισήμανσή τους, είναι ζωτικής, κυρίως όταν έρχεται η εποχή της παραλίας, της πισίνας και της κολύμβησης. Παρόλα αυτά, η έναρξη του καλοκαιριού, ειδικά μετά από τα χρόνια του αυτοπεριορισμού μας, αποτελεί την ιδανική στιγμή για να επανεξετάσουμε την ασφάλεια στο νερό. Ευτυχώς, εσείς -και όλοι μας- έχουμε τη δύναμη να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή.

Μιλήστε γι’ αυτό

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, η ενημέρωση του παιδιού για τον πιθανό κίνδυνο του πνιγμού πρέπει να γίνει μέρος της συνεχούς συζήτησης των γονέων. Μιλήστε με τα παιδιά σας για όλες τις πτυχές της ασφάλειας στο νερό. Σχεδόν το 70% των παιδικών πνιγμών συμβαίνουν όταν τα παιδιά δεν κολυμπούν. Από το να γλιστρήσουν στο βρεγμένο διάζωμα της πισίνας έως το προσπαθήσουν να πιάσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι που έπεσε μέσα, οφείλουμε να διδάξουμε στα μικρά παιδιά ότι το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν μέσα ή να πηγαίνουν κοντά στο νερό χωρίς έναν ενήλικα, όπως ακριβώς δεν περνάνε το δρόμο μόνα τους. Είναι σημαντικό να ενισχύουμε τακτικά αυτό το μήνυμα με τον ίδιο τρόπο που ενισχύουμε όλους τους άλλους κανόνες του σπιτιού.

Smartphone vs ασφάλεια

Οι ναυαγοσώστες το βλέπουν συνέχεια. «Οι γονείς και οι φροντιστές εμφανίζονται στην πισίνα, λένε στα παιδιά να μείνουν στα ρηχά και μετά μπαίνουν κατευθείαν στα τηλέφωνά τους», λέει ο Josh Rowland, υπεύθυνος προϊόντων aquatics για τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Αν και τα παιδιά που δεν παρακολουθούνται καταλήγουν συνήθως να επιτηρούνται από ναυαγοσώστες ή άλλους ενήλικες, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύνεται. Τα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν σιωπηλά κάτω από την επιφάνεια και να πνιγούν μέσα σε δευτερόλεπτα -το ακριβή χρόνο που χρειάζεται κανείς για να ποστάρει στο Instagram. Δεν χρειάζεται να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι -στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το έχετε πλήρως φορτισμένο και σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να καλέσετε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αφήσετε για λίγο το τηλέφωνό σας και το ατελείωτο σκρολάρισμα στην άκρη και να το καταχωνιάστε στην τσάντα σας. Ακόμα και αν πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα επείγον μήνυμα, email, ή να κάνετε μια κλήση, βρείτε έναν υπεύθυνο ενήλικα που θα μπορεί να επιβλέπει το παιδί σας όσο εσείς απομακρύνεστε.

Μαθήματα κολύμβησης

Θεωρήστε τα μαθήματα κολύμβησης ως προτεραιότητα για την υγεία, ακόμα και αν δεν ζείτε κοντά σε νερό. Το παιδί σας θα βρεθεί σίγουρα κάποια στιγμή κοντά σε νερό, είτε στις διακοπές, είτε στο σπίτι κάποιου άλλου. Η παρακολούθηση μαθημάτων κολύμβησης δεν μπορεί να προφυλάξει απολύτως κάποιον από πνιγμό, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Αν δεν είστε σίγουροι μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό του για καθοδήγηση. Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα, βάλτε τα μαθήματα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας. Στόχος είναι να νιώσουν άνετα μέσα στο νερό, ώστε όταν είναι αναπτυξιακά έτοιμα, να μπορούν να μάθουν και να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να είναι σωτήριες.

Μην βασίζεστε σε πλωτήρες, εσωτερικούς σωλήνες ή νουντλς κολύμβησης, καθώς αυτά είναι απλώς παιχνίδια για την πισίνα και όχι για την προφύλαξη από τον πνιγμό. Εάν κάποιος χρειάζεται πρόσθετη στήριξη στην πισίνα, χρησιμοποιήστε μόνο συσκευές επίπλευσης με την ένδειξη «εγκεκριμένες από την ακτοφυλακή».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 5 εκατοστά νερού. Ακόμη και η πιο μικρή φουσκωτή πισίνα, απαιτεί συνεχή επίβλεψη και πρέπει να αποστραγγίζεται και να τοποθετείται μακριά όταν δεν χρησιμοποιείται. Μέσα στο σπίτι φροντίστε να αδειάζετε τους κουβάδες, να τοποθετείτε κλειδαριές στις τουαλέτες και να μένετε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Οποιοδήποτε σώμα νερού απαιτεί από εμάς την απόλυτη προσοχή μας.

Σχετικά άρθρα