«Πόλεμος» για τις λέσχες καπνιστών

Το σχέδιο για να μπει… φρένο

Μόλις λίγες ημέρες μετά την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατά του αντικαπνιστικού νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άνοιξε, εκ νέου, ο διάλογος για τις λέσχες καπνιστών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, μετά τη ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών. Κατά το ίδιο σωματείο, μέχρι τα τέλη του μήνα στη χώρα θα λειτουργήσουν περί τις 40 με 50 λέσχες καπνιστών, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τις αυστηρές διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Μπίνης (ΕΑΔ) στο iefimerida.gr: Στόχος μας τα καταστήματα που «βαφτίζονται» ως λέσχες καπνιστών

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) δείχνει αποφασισμένη να επιβάλλει την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στο ακέραιο και ήδη βεβαίωσε τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα για σχετικές παραβάσεις.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, o επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Αγγελος Μπίνης, σημείωσε ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ (2.000 ευρώ κατά «κεφαλήν») σε καταστήματα – «λέσχες καπνιστών» που παραβίαζαν τον αντικαπνιστικό νόμο. «Το πεδίο που μας αφορά είναι τα ΚΥΕ (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος), όπως οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα φαστ φουντ, που αποπειρώνται να συγκαλυφθούν ως λέσχες καπνιστών» εξηγεί ο κ. Μπίνης.

«Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει μια πραγματική λέσχη καπνιστών. Ομως το να φτιάξεις στα 100 τ.μ. μιας ταβέρνας, μια γυάλινη αίθουσα 20 τ.μ., και να τη “βαφτίσεις” ως λέσχη καπνιστών, με σκοπό να παρακάμψεις τον αντικαπνιστικό νόμο, είναι κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό» τονίζει ο διοικητής της ΕΑΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις καταστημάτων που τιτλοφορούνται ως «λέσχες καπνιστών» και δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες στους εργαζόμενους να δηλώνουν… εθελοντές και αντί για αποδείξεις να δίνουν χειρόγραφα «συνδρομής μέλους». «Μόλις δουν τα συνολικά ύψη των προστίμων που θα τους επιβληθούν για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου τότε θα καταλάβουν» προσθέτει, με νόημα, ο κ. Αγγελος Μπίνης.

Αντικαπνιστικός νόμος: Ανοίγει ο δρόμος για τριπλά πρόστιμα

Δεν είναι όμως ο αντικαπνιστικός νόμος και τα πρόστιμα που προβλέπει η μόνη «απειλή» για τους καταστηματάρχες που παρανομούν. «Με αφορμή τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο ξεσκεπάζονται και άλλου τύπου αδικήματα και παραβάσεις. Χθες, για παράδειγμα, πήγαμε σε ένα κατάστημα που δεν είχε καν άδεια λειτουργίας» τονίζει ο διοικητής της ΕΑΔ και προσθέτει ότι «οι έλεγχοι θα είναι ολιστικοί» και συχνά θα επιφέρουν τριπλά πρόστιμα.

Τι σημαίνει αυτό; «Τα κλιμάκια που πραγματοποιούν τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι μικτά. Η συνήθης σύνθεση είναι να αποτελούνται από ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούν θα είναι ολιστικοί. Εν ολίγοις, στην περίπτωση μιας λέσχης καπνιστών, δηλαδή ενός χώρου που δεν προσφέρει φαγητό και ποτό, πώς θα σερβιριστεί ο πελάτης; Τι απόδειξη θα “κόβεται”; Θα δείξουν στην Οικονομική Αστυνομία χειρόγραφο συνδρομής μέλους; Το ίδιο θα ισχύει αν, για παράδειγμα, υπάρχει αδήλωτο και ανασφάλιστο προσωπικό. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλαμβάνει το ΣΕΠΕ. Οι ίδιες υπηρεσίες θα είναι επίσης σε άμεση επαφή με το Υγειονομικό» εξηγεί ο κ. Αγγελος Μπίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, στα καταστήματα – «λέσχες καπνιστών» που ήδη «συνελήφθησαν» για καταπάτηση του αντικαπνιστικού νόμου «θα βεβαιωθούν περαιτέρω πρόστιμα για παραβάσεις εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι 12.000 ευρώ, στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι μόνο για τον αντικαπνιστικό. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτά τα επιχειρηματικά μορφώματα βάλουν ευθέως ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν σε απορρύθμιση και απώλεια θέσεων εργασίας» καταλήγει ο επικεφαλής της ΕΑΔ Αγγελος Μπίνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα