14.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πόλεμος σε Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Γενική επιστράτευση αποφάσισε αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα. Η επιστράτευση έχει ισχύ τριών μηνών, όπως έγινε γνωστό.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Οι Ουκρανοί δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τα όπλα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TASS, τουλάχιστον 14 οβίδες που προέρχονταν από το έδαφος της Ουκρανίας έπληξαν την περιοχή του Ροστόφ Στη Ρωσία. Παράλληλα, Ουκρανός αξιωματούχος – συνεργάτης του Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί έχουν σκοτώσει 400 Ρώσους στρατιώτες μέσα στην πρώτη μέρα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί φοβούνται για αεροπορικές επιδρομές μέσα στη νύχτα. Όπως μετέδωσε το OPEN, ο δήμαρχος της πόλης Τερνόπιλ που βρίσκεται δυτικά του Κιέβου, είπε στους πολίτες ότι υπάρχουν πληροφορίες για χτυπήματα από αέρος μέσα στη νύχτα, τους ζήτησε να κλείσουν τα φώτα των σπιτιών τους και να παραμείνουν στα καταφύγια.

Πρόσφατα