Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδα αισιοδοξίας σε διπλωματικό επίπεδο

Η Μόσχα ανέλαβε την επίθεση στη Λβιβ

Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια κατά τη διάρκεια της 18ης ημέρας του πολέμου. Η ανθρωπιστική κρίση στην Μαριούπολη κορυφώνεται καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι περιμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες, ενώ το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα είναι ελάχιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν με το σταγονόμετρο από την πόλη.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έλαβε την ευθύνη για την φονική επίθεση κοντά στην πόλη Λβιβ από την οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι, σημειώνοντας ότι χτύπησε μισθοφόρους. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού και υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων.

Τεράστια η ανησυχία και για το Κίεβο. Η διοίκηση της πόλης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα δύο εβδομάδων με βασικά είδη διατροφής για την περίπτωση που η πόλη αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σημειώνεται ότι πληροφορίες που ξεκίνησαν να διαδίδονται από το βράδυ του Σαββάτου ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη και να δημιουργήσουν έναν ασφυκτικό κλοιό, όπως στην Μαριούπολη.

Ωστόσο, σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει μία μικρή ελπίδα αισιοδοξίας καθώς οι δύο πλευρές διατυπώνουν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις της προόδου που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο.

Ένα βήμα πριν την απόλυτη τραγωδία στη Μαριούπολη
Το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης δήλωσε ότι τουλάχιστον 2.187 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί, ενώ έχουν πέσει περισσότερες από 100 βόμβες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο», ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή ανεφοδιασμού βρέθηκε μόλις δύο ώρες μακριά από την πόλη, όπου 400.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι για σχεδόν δύο εβδομάδες.

35 νεκροί από αεροπορική επίθεση κοντά στη Λβιβ – Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη
Ο κυβερνήτης του Λβιβ δήλωσε ότι 35 άνθρωποι είναι πλέον επιβεβαιωμένα νεκροί μετά την επίθεση με ρουκέτες, στη βάση του Διεθνούς Κέντρου Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας το πρωί της Κυριακής. Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα στη βάση στο Γιάβοριν, η οποία είναι πόλη-φρουρά μόλις 12 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Η εγκατάσταση έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη υπογραμμίζοντας ότι χτύπησε μισθοφόρους.

«Συνεπεία αυτού του πλήγματος, έως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς ο αριθμός αυτός να μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Αυτά τα πλήγματα είναι το έργο «όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας» πρόσθεσε ο ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από εννέα σε 35 και ότι 134 τραυματίστηκαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις στο Γιαβόροβ.

Επίσης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια ουκρανική πόλη Μυκολαίβ την Κυριακή. Το Reuters μεταδίδει ότι ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ έδωσε τον αριθμό των νεκρών σε διαδικτυακή δήλωση. Η πόλη θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, πιο κάτω στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις για στις συνομιλίες των δύο πλευρών

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών. Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε. Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Προελαύνουν προς Οδησσό οι Ρώσοι
Την ίδια ώρα μεγάλος όγκος ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία επελαύνει με προορισμό την Οδησσό, την οποία η Μόσχα σχεδιάζει να αποκλείσει από στεριά και από θάλασσα, κόβοντας εντελώς τις διεξόδους της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN Γεωργία Λαγού, ολόκληρη η πόλη έχει μετατραπεί σε οχυρό και όλοι φοβούνται ότι θα συμβεί στην πόλη ότι και στην Μαριούπολη.

Τη μετακίνηση ισχυρότατων δυνάμεων από την Κριμαία προς την Οδησσό επιβεβαιώνουν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία.

Σχετικά άρθρα