Πόλεμος στην Ουκρανία: Tο προσχέδιο συμφωνίας

Αγωνία σε Κίεβο και Μαριούπολη

Αμείλικτες εξακολουθούν να είναι οι ημέρες που περνούν στην Ουκρανία, με περισσότερους αμάχους να πέφτουν νεκροί από τα ρωσικά πυρά κάθε ώρα που περνά. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, την Τετάρτη χτυπήθηκε θέατρο στο οποίο κρύβονταν πάνω από 1.000 άτομα, ενώ στο Τσερνίχιβ έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα που περίμεναν σε ουρά για να προμηθευτούν ψωμί. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα χτυπήματα που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η λίστα των νεκρών αυξάνεται την ώρα που έρχονται στο φως διαρροές για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων με στόχο την εκεχειρία ανάμεσα στις 2 πλευρές.

Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων Κιέβου – Μόσχας για κατάπαυση του πυρός

H Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες τους οποίους επικαλέστηκε την Τετάρτη δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό μέσο, η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια – και η αποδοχή τους από τη Μόσχα – θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως για παράδειξγμα και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους μιας συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως προσηλωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Την ίδια ώρα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία βασισμένη στο μοντέλο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας θα ήταν μια πιθανότητα.

Πεσκόφ για δημοσίευμα FT: Πολύ νωρίς να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε σημείο πιθανής συμφωνίας με Ουκρανία
Δηλώσεις για το δημοσίευμα των Financial Times πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN TV ο Θανάσης Αυγερινός, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «Η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Σημείωσε, για την ακρίβεια, οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Ρωσία, στο τραπέζι υπάρχουν έγγραφα που διαμορφώνονται και τροποποιούνται αλλά είναι σαφές ότι η Μόσχα επιλέγει να σχολιάζει όσο γίνεται λιγότερο αυτές τις διαβουλεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκαλυφθεί κάτι ιδιαίτερο για το περιεχόμενο, εκτός από τις κόκκινες γραμμές.

Ζελένσκι: Θυμηθείτε 11η Σεπτεμβρίου και Περλ Χάρμπορ – Κλείστε τους ουρανούς της χώρας μου
Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.

Σχετικά άρθρα