17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολιτικές εξελίξεις με φόντο τη συμφωνία

Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τη διαφοροποίηση τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είναι τα τρία στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία των Βρυξελλών και αναμένεται να αντικατασταθούν.

Παραίτηση υπέβαλε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ στην Ευρωβουλή κατευθύνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους ακόμα και σήμερα, Πέμπτη. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν δρομολογεί μόνο αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 39 βουλευτές επέλεξαν να διαφοροποιηθούν (32 ψήφισαν «όχι», 6 ψήφισαν «παρών» και μία βουλευτής απουσίαζε), παρά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία και να μην κάνουν «το χατίρι» σε όσους προσδοκούν «αριστερή παρένθεση».

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται πλέον είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεδομένου ότι μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι», δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Η πρόεδρος της Βουλής

Εκτός από το ρήγμα με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πρωτοστάτησε στο «όχι» κατά της συμφωνίας, ενώ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις βουλευτών για τη στάση της επί των διαδικαστικών, τόσο στην ψηφοφορία των μέτρων όσο και στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση, την περασμένη εβδομάδα.

Το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση μομφής, αφού η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει μέσω συνεργατών της ότι «και ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα