Πολιτικό χάος στην Αγγλία

O Κάμερον φεύγει, αλλά τρίζει και η καρέκλα του Κόρμπιν

Μετά την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί ως τον Οκτώβριο από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Τόρις, τρίζει και η καρέκλα του Τζέρεμι Κόρμπιν, σχεδόν ένα χρόνο αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Μετά το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος και την επικράτηση του Brexit, στελέχη των Εργατικών εκτόξευσαν πυρά εναντίον του με την κατηγορία ότι, με την χλιαρή του στάση συνέβαλε στην ήττα του “Bremain”. Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα ηγεσίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για πολλά στελέχη των Εργατικών, ο Κόρμπιν πραγματοποίησε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με… μισή καρδιά. Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, ο οποίος επεσήμανε ότι η ηγεσία των Εργατικών τήρησε «αρκετά χλιαρή» στάση στη διάρκεια της εκστρατείας.

«Δεν κινητοποιήσαμε τους υποστηρικτές μας, ώστε αυτοί να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης ή του καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι σε περιοχές που στηρίζουν τους Εργατικούς φυσικά έχουν έντονη άποψη για τη μετανάστευση, αλλά και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του κόσμου. Η απάντηση δεν είναι να φύγουμε από την μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου και δεν πιστεύω ότι το εξηγήσαμε αυτό σαφώς στους ψηφοφόρους μας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Εκτός από τους Εργατικούς που κινούνται απειλητικά εναντίον του Κόρμπιν, υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κιθ Βαζ είπε σε συνέντευξή του ότι δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να υπάρξει «αμφισβήτηση της ηγεσίας» στο Εργατικό Κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Κόρμπιν έσπευσε να τονίσει πως , η επικράτηση του Brexit ήταν η απάντηση στο θυμό των Βρετανών απέναντι στις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από το Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 67χρονος Κόρμπιν δεν ήταν εξαρχής αρεστός στα στελέχη του κόμματός του. Λίγες ώρες μετά την νίκη του στο εσωκομματικό συνέδριο για την εκλογή προέδρου (14 Ιουλίου του 2015), σύσσωμο το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο υπέβαλλε την παραίτηση του δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον νέο ηγέτη. Μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, ο Κόρμπιν – ορκισμένος εχθρός της μοναρχίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, των πυρηνικών όπλων και του πολέμου στο Ιράκ – χρεώθηκε ολοκληρωτικά την απόφαση της πλειοψηφίας των Εργατικών να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.

Σχετικά άρθρα