Πόρτο Καρράς: Τον Οκτώβριο οι οριστικές αποφάσεις (vid)

Για το master plan

Πέντε μεγάλα, διεθνώς καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία, τρία από την Ευρώπη, ένα από τη Μέση Ανατολή και ένα από την Ιαπωνία, κατέθεσαν τις αρχικές προτάσεις τους για το master plan του Πόρτο Καρράς.

Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται μέσα στον Σεπτέμβριο και αρχές Οκτωβρίου θα επιλεγεί το Γραφείο εκείνο που θα αναπτύξει την πρότασή του ώστε να την παρουσιάσει, αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι για την συμμετοχή τους στον κλειστό διεθνή διαγωνισμό επιλέχθηκαν κορυφαία διεθνώς τεχνικά γραφεία με μεγάλη εμπειρία στον μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Όμιλος Ιβάν Σαββίδη και η Belterra Investments δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην αξιολόγηση των αρχικών προτάσεων και, στην πρόταση που θα επιλεγεί τελικώς, αφού το master plan αφορά την αξιοποίηση όλης της έκτασης του Πόρτο Καρράς, δηλαδή και των 18.000 στρεμμάτων γης.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία ενός κορυφαίου προορισμού στη Μεσόγειο, με την αναδιαμόρφωση της ανωτέρω συνολικής έκτασης. Το master plan πέραν της διερεύνησης ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων 7 αστέρων, πιθανότατα θα προβλέπει περιοχή ιδιωτικών κατοικιών, καζίνο, μαρίνα και υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ στο σχεδιασμό θα συμπεριλαμβάνεται το οινοποιείο και οι εκτεταμένoι αμπελώνες του Κτήματος.

Το ύψος της επένδυσης που θα απαιτηθεί, θα είναι οπωσδήποτε πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, δίχως να μπορεί να εκτιμηθεί αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί το master plan.

Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, για τις αδειοδοτήσεις των έργων στο Πόρτο Παρράς, θα απαιτηθεί μία διετία, ενώ αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα με την ωρίμανση των μελετών και την ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασών, θα διαμορφωθεί και το χρηματοδοτικό σχήμα για την υλοποίηση του έργου.

Σημειώνεται ότι φέτος το καλοκαίρι το Πόρτο Καρράς λειτούργησε με υψηλές πληρότητες και αφού είχε γίνει ένα πρώτο lifting στο Meliton αλλά και εργασίες αναβάθμισης εξωτερικών χώρων και υποδομών.

πηγή: grtimes

Σχετικά άρθρα