Πώς ένα ψέμα έβαλε σε καραντίνα 1,8 εκατ. ανθρώπους

«Έβγαζε καπνούς» ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Στίβεν Μάρσαλ, ένας άνδρας δήλωσε ψευδώς στην υπηρεσία ιχνηλάτησης ότι μολύνθηκε με κορονοϊό όταν αγόρασε μία πίτσα από ένα κατάστημα όπου παρατηρήθηκε ξέσπασμα της covid-19. Έτσι οι Αρχές θεώρησαν ότι ο άνδρας αυτός προσεβλήθη από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής έκθεσής του, πράγμα το οποίο τους οδήγησε να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό και επέβαλαν lockdown, καλώντας τους 1,8 εκατ. κατοίκους της να μείνουν στο σπίτι και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, ο άνδρας αυτός είχε εργαστεί κάνοντας αρκετές βάρδιες στην πιτσαρία μαζί με άλλον έναν εργαζόμενο, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό. «Ωστόσο η ιστορία τους δεν έβγαζε νόημα. Τους κυνηγήσαμε. Τώρα ξέρουμε ότι είπαν ψέματα» σημείωσε ο Μάρσαλ. «Αν αυτός ο άνθρωπος είχε πει την αλήθεια στις ομάδες ιχνηλάτησης επαφών, δεν θα είχαμε μπει σε εξαήμερη καραντίνα» τόνισε.

«Το να πω ότι βγάζω καπνούς για τις ενέργειες αυτού του ανθρώπου είναι πολύ λίγο. Οι εγωιστικές ενέργειες αυτού του ατόμου έβαλαν όλη μας την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» είπε έξαλλος.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από… false alarm θα αρθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ερωτηθείς για το τι είδους τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνδρας αυτός, ο αρχηγός της αστυνομίας Γκραντ Στίβενς δήλωσε ότι δεν προβλέπεται κάποια ποινή για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης στην τρέχουσα νομοθεσία, αν και αυτή μάλλον θα αναθεωρηθεί. «Νομίζω ότι λέω το προφανές, αν πω ότι οι ενέργειες αυτού του προσώπου είχαν έναν ολέθριο αντίκτυπο στην κοινότητά μας» σημείωσε επίσης ο Στίβενς. «Δεν μας έλειπε η δοκιμασία αυτή» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά άρθρα