Πώς να… χάσετε μια κληρονομιά 2 δισ. δολαρίων

Η ιστορία των αδερφών Singh

Η ομάδα του, η Radha Soami Satsang Beas, μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση λέγεται ότι έχει πάνω από 4 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Πολλοί τον αποκαλούν Θεό με ανθρώπινη μορφή. Αλλά στον κοσμικό κόσμο των χρημάτων, ο Dhillon, 64 ετών, είναι ένας βασικός χαρακτήρας σε μια από τις πιο δραματικές καταρρεύσεις στα χρονικά των επιχειρήσεων στην Ινδία: τη διάλυση της αυτοκρατορίας που ανήκουν στους αδελφούς Singh, Malvinder και Shivinder.

Οι αδερφοί Singh ήταν οι κληρονόμοι της Ranbaxy Laboratories, της άλλοτε μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της Ινδίας, η οποία ιδρύθηκε από τον παππού τους Bhai Mohan Singh και αργότερα πέρασε στον πατέρα τους, Dr. Parvinder Singh, ο οποίος πέθανε το 1999. Τα αδέρφια, που το κάθε ένα κληρονόμησε από 1/3 της εταιρίας, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πώλησή της το 2008. Στη συνέχεια, επένδυσαν στην επέκταση των Fortis Healthcare και Religare Enterprises, τις άλλες δύο εισηγμένες που είχαν στην κατοχή τους.

Το επόμενο μεγάλο λάθος ήταν τα θαλασσοδάνεια που οι αδερφοί έδιναν στις εταιρίες του πνευματικού ηγέτη, γκουρού και θείου τους, Gurinder Singh Dhillon. Ο Dhillon, επιχειρηματίας και ο ίδιος, ξεκίνησε να κάνει επενδύσεις με τα χρήματα από τα δάνεια των αδερφών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εύρους επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αδερφοί να ερευνώνται πλέον από τις οικονομικές αρχές, με κατηγορίες για πλαστά έγγραφα και παράνομη μεταφορά χρημάτων από τις εισηγμένες εταιρίες τους, προκειμένου να καλύψουν τα χρέη τους. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι αδερφοί έχασαν τη δικαστική διαμάχη με την εταιρία που αγόρασε την Ranbaxy, η οποία τους κατηγορεί για απόκρυψη των προβλημάτων της εταιρίας πριν την εξαγορά – από την οποία, από ότι φαίνεται, έβγαλαν εκατομμύρια.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη, ενώ οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί ποιος είναι ο υπεύθυνος. Οι αδερφοί κατηγορούν τον Sunil Godhwani, ακόλουθο του γκουρού Gurinder Singh Dhillon, ο οποίος κατείχε διοικητική θέση στην Religare, την εταιρία μέσω της οποίας έκαναν τις επενδύσεις τους. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως ο Godhwani παραχωρούσε δάνεια εν αγνοία τους.

Μεταξύ των δανείων και των πολύπλοκων δομών των εταιριών τους, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσα ακριβώς χρωστάει ο Dhillon στους ανιψιούς του και ποια περιουσιακά στοιχεία τους ανήκουν ακόμη.

Σχετικά άρθρα