15.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πόσες φορές μπορούμε να φοράμε τα ρούχα μας χωρίς να τα πλύνουμε

Οι φορές που ενδείκνυται να φορέσει κανείς είδη ρουχισμού χωρίς να τα πλύνει συχνά φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στη λαϊκή παράδοση ή στην ανατροφή του ατόμου παρά σε επαγγελματικές συμβουλές.

Η χρήστης του TikTok Allison Delperdang ξεκίνησε μια έντονη διαδικτυακή συζήτηση όταν δημοσίευσε ένα βίντεο στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας ότι φοράει τις ίδιες πιτζάμες πολλές φορές.

«Όταν ήμουν μικρότερη, οι γονείς μου μας ανάγκαζαν πάντα να φοράμε πιτζάμες … πολλές νύχτες στη σειρά επειδή δεν ήταν βρώμικες, και εξακολουθώ να το κάνω αυτό ως ενήλικη», είπε. «Θέλω να ξέρω αν, όπως, ως ενήλικες εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό ή θα πρέπει να φτιάχνω κυριολεκτικά βρώμικα ρούχα κάθε βράδυ;»

Τι απαντούν οι ειδικοί
Η απάντηση – τόσο για τις πιτζάμες όσο και για άλλα ρούχα – τεχνικά εξαρτάται από προσωπικές πτυχές όπως το επίπεδο ιδρώτα και ο τρόπος ζωής, αν και για πολλούς ανθρώπους άλλοι, πιο απλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το CNN.

Οι πεποιθήσεις μας σχετικά με την υγιεινή των ρούχων είναι σε μεγάλο βαθμό «κοινωνικές και πολιτισμικές», δήλωσε ο Δρ Anthony Rossi, βοηθός επιμελητή δερματολόγου στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Οι άνθρωποι τείνουν να “υπερπλένονται” και να “υπερ-υγιεινοποιούνται”, επειδή ειδικά στην Αμερική έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα συνέχεια».

Η επανάχρηση των ίδιων ρούχων -ιδιαίτερα σε διαδοχικές ημέρες- «συνδέεται με την αποφυγή της κόπωσης των αποφάσεων, συνεπώς η χρήση των ίδιων ρούχων συνεπάγεται λιγότερες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και λιγότερο άγχος κάθε πρωί», δήλωσε η Manal Mohammed, ανώτερη λέκτορας ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο.

Το να μην ξέρετε πότε να πλένετε τα ρούχα σας μπορεί να έχει συνέπειες και στα δύο άκρα του φάσματος. Το πολύ σπάνιο πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα ή μολύνσεις, ενώ το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να βλάψει τα ρούχα σας. Το τελευταίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιττό πλύσιμο και χρήση πόρων.

Τι πρέπει να πλύνετε

Δεν υπάρχει αυστηρός και γρήγορος κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να ξαναφορέσετε ρούχα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά είδη που πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση: εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, κολάν και αθλητικά ρούχα. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για κάθε άλλο ρούχο με λεκέδες, ιδρώτα, οσμή ή ορατή βρωμιά, δήλωσε ο Mohammed.

Αυτού του είδους τα ρούχα βρίσκονται «σε ένα μέρος του σώματός μας που απλά έχει πολλά φυσικά βακτήρια που ζουν στο σώμα μας, όπως το μικροβίωμά μας, (μαγιά) και βακτήρια», δήλωσε ο Rossi. «Στη συνέχεια, από τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδρώνουμε. Αυτό απλώς δημιουργεί υγρασία και ένα περιβάλλον όπου αυτά τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν υπερβολικά».

Η υπερανάπτυξη των βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, μύκητες και άλλα δερματικά προβλήματα, πρόσθεσε.

Εκτός από τα βακτήρια που προέρχονται από τον ιδρώτα, τα ρούχα που φοριούνται σε γυμναστήρια ή αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να έρθουν σε επαφή με βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, με αποτέλεσμα λοιμώξεις που είναι συνηθισμένες σε κοινοτικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν σοβαρές εάν εισέλθουν σε εσωτερικούς ιστούς ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αφήσουν τα ρούχα προπόνησης να στεγνώσουν μέσω αέρα ή στεγνωτηρίου, με σκοπό να τα κάνουν ασφαλή για να τα φορέσουν ξανά την επόμενη μέρα. Αλλά αυτή η προσέγγιση κάνει την κατάσταση χειρότερη, δήλωσε ο Rossi.

«Η θερμότητα θα κάνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Δεν είναι αρκετά ζεστό για να τα αποστειρώσει», είπε. «Είναι πραγματικά το πλύσιμο με σαπούνι και νερό (που χρειάζεστε) – και με ζεστό νερό, ειδικά, επειδή θα βοηθήσει να χαλαρώσει η βρωμιά και το σμήγμα και να απαλλαγούμε πραγματικά από τα βακτήρια».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ξαναφορέσετε κάλτσες χωρίς να τις πλύνετε πρώτα, «οι μυκητιασικές λοιμώξεις στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών είναι απλά ανεξέλεγκτες», δήλωσε ο δερματολόγος Dr. Jeremy Fenton, ιατρικός διευθυντής του Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη και κλινικός εκπαιδευτής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai. «Το εσωτερικό των παπουτσιών μας είναι το τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή μυκήτων. Είναι ζεστό, είναι υγρό, είναι σκοτεινό».

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πλένετε τα παπούτσια σας ή τουλάχιστον τους πάτους στο πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά το μήνα, δήλωσε ο Rossi.

Ρούχα που μπορείτε να ξαναφορέσετε

Για τις πιτζάμες, τα εξωτερικά ρούχα, τα τζιν και άλλα ρούχα, το πόσες φορές μπορείτε να τα φορέσετε χωρίς πλύσιμο βασίζεται στις ίδιες αρχές που ισχύουν για τα εσώρουχα ή τα αθλητικά ρούχα.

«Όσον αφορά τα παντελόνια και τα πουκάμισά σας, νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το επίπεδο άνεσης και από το πόσο ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Rossi. «Πολλοί άνθρωποι φορούν υποκάμισα. Το κάτω από το πουκάμισο είναι κάτι που πρέπει να πλύνετε, ενώ το πάνω μέρος του πουκαμίσου σας δεν χρειάζεται να το πλύνετε».

Αν δεν φοράτε εσώρουχα, πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας πριν τα ξαναφορέσετε, αφού ήρθαν σε επαφή με το δέρμα των γεννητικών σας οργάνων, δήλωσε ο Rossi.

Εάν συνήθως κάνετε ντους πριν από τον ύπνο, φοράτε εσώρουχα και ιδρώνετε ελάχιστα έως καθόλου όταν φοράτε πιτζάμες, θα μπορούσατε να τις φοράτε για μια εβδομάδα χωρίς πλύσιμο, είπαν οι ειδικοί. Αλλά αν δεν κάνετε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να τις πλένετε κάθε φορά.

Τα εξωτερικά ρούχα – όπως τα παλτά ή τα μπουφάν – συνήθως δεν χρειάζεται να πλένονται περισσότερο από μία φορά το μήνα, αφού δεν αγγίζουν το δέρμα σας, δήλωσε ο Rossi. «Αν το φοράτε κάθε μέρα, μάλλον (το πλένετε) κάθε δύο εβδομάδες», πρότεινε.

Το αν και πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν μπορεί να είναι ένα καυτό θέμα, καθώς πολλοί άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν την ακεραιότητα του υφάσματος, το οποίο είναι συνήθως πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό από άλλα. Εάν τα τζιν δεν είναι ιδρωμένα, βρώμικα ή λερωμένα, δεν χρειάζεται να πλένονται συχνά, δήλωσε ο Rossi. «Εγώ προσωπικά δεν πλένω τα τζιν μου», πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ συνέστησε να πλένονται τα τζιν κάθε μήνα, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας.

«Αν κάποιος μου έλεγε ότι φορούσε το τζιν του για μήνες και δεν το έπλενε και δεν είχε κανένα πρόβλημα με το δέρμα του ή πρόβλημα με την οσμή, δεν θα έβλεπα κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Fenton.

Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, λένε οι ειδικοί, όταν σκέφτεστε αν θα ξαναφορέσετε κάτι χωρίς να το πλύνετε είναι οι εξής Μυρίζει; Έχω οποιεσδήποτε δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, εξάνθημα ή δερματική βλάβη; Είναι εμφανώς βρώμικο; Είναι ιδρωμένο; Φορούσα εσώρουχα με αυτό;

«Το κύριο σημείο είναι ότι η απάντηση θα είναι πολύ μεταβλητή», δήλωσε ο Fenton.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα