Πόση βενζίνη αντιστοιχεί στον μέσο πολίτη κάθε χώρας

Ο Ελβετός μπορεί να πάρει κάθε μήνα 3.388 λίτρα, ενώ ο μέσος Έλληνας μόνο 559!

Περίπου εξαπλάσια ποσότητα αμόλυβδης βενζίνης μπορεί να αγοράσει κάθε μήνα ο μέσος Ελβετός από τον μέσο Έλληνα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Picodi, η οποία υπολόγισε πόσα λίτρα βενζίνης αντιστοιχούν στο μέσο εισόδημα των πολιτών σε πάνω από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο. Για τον υπολογισμό έλαβαν οι άνθρωποι της Picodi υπόψη τους το καθαρό μέσο μηνιαίο εισόδημα των πολιτών με βάση στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών κάθε χώρας και το συνδύασαν με τη μέση τιμή ενός λίτρου καυσίμου για το διάστημα Ιανουαρίου έως Ιουνίου 2019.

Επίσης, για τη νομισματική μετατροπή χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος των τελευταίων 90 ημερών στην ισοτιμία των διαφόρων νομισμάτων προς το ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελβετοί βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας, καθώς κερδίζουν κατά μέσο όρο κάθε μήνα 4.605 ευρώ και η μέση τιμή της βενζίνης ήταν στη χώρα τους το πρώτο εξάμηνο του έτους 1,36 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι είναι σε θέση να αγοράσουν 3.388 λίτρα αμόλυβδης μηνιαίως. Την πρώτη ευρωπαϊκή τριάδα συμπληρώνουν το Λουξεμβούργο με 2.827 λίτρα και η Νορβηγία με 1.989 λίτρα. Όπως είναι προφανές, στις πάνω θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας συναντούμε χώρες υψηλών εισοδημάτων, όπως οι Σουηδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία και Αυστρία.

Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη με δυνατότητα αγοράς μόλις 559 λίτρων τον μήνα, που προκύπτουν από ένα καθαρό μηνιαίο εισόδημα 890 ευρώ και μέση τιμή βενζίνης 1,59 ευρώ το λίτρο. Να σημειώσουμε, ότι η αγοραστική μας δύναμη όσον αφορά στα καύσιμα, είναι ακριβώς ίδια με της Ρουμανίας, ενώ χαμηλότερα από εμάς βρίσκονται η Τουρκία με 386 λίτρα και η Αλβανία με 218 λίτρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε πρωτιά της Βενεζουέλας, όπου η βενζίνη δεν κοστίζει ουσιαστικά τίποτα. Στις υπόλοιπες χώρες καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Αραβικά Εμιράτα, όπου το λίτρο βενζίνης πωλείται μεταξύ 0,4 και 0,6 ευρώ, οπότε μπορούν να αγοράσουν οι πολίτες τους από 4.900 έως 6.500 λίτρα τον μήνα. Όμως και οι Αμερικάνοι πρέπει να νιώθουν προνομιούχοι με μέση τιμή βενζίνης 0,68 ευρώ και τη δυνατότητα αγοράς 4.711 λίτρων αμόλυβδης μηνιαίως.

Οι τρεις χώρες στο τέλος της παγκόσμιας κατάταξης είναι η Ζάμπια με δυνατότητα αγοράς 137 λίτρων βενζίνης, το Τατζικιστάν με 131 λίτρα και η Μαδαγασκάρη με μόλις 42 λίτρα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η Νιγηρία. Η αφρικανική χώρα είναι πετρελαιοπαραγωγός και εξάγει μεγάλες ποσότητες «μαύρου χρυσού», οπότε το λίτρο βενζίνης κοστίζει στα πρατήρια καυσίμων μόνον 0,36 ευρώ. Ωστόσο, το χαμηλό μέσο μηνιαίο εισόδημα των 179 ευρώ επιτρέπει την αγορά μόνον 501 λίτρων αμόλυβδης στους πολίτες της.

Πηγή: www.insider.gr

Σχετικά άρθρα