Πόσο προετοιμασμένη είναι η NASA για μία ηλιακή καταιγίδα;

Το όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να «σβήσει» τη Γη

Ο Ήλιος ρίχνει συνεχώς ηλιακή ύλη στο διάστημα – τόσο σε μια σταθερή ροή γνωστή ως «ηλιακός άνεμος», όσο και σε μικρότερες, πιο ενεργητικές εκρήξεις από ηλιακές εκρήξεις. Όταν αυτό το ηλιακό υλικό προσκρούει στο μαγνητικό περιβάλλον της Γης («μαγνητόσφαιρα»), δημιουργεί μερικές φορές τις λεγόμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες. Οι επιπτώσεις αυτών των μαγνητικών καταιγίδων μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως ακραίες, αλλά σε έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, οι επιπτώσεις τους γίνονται όλο και πιο αποδιοργανωτικές.

Όταν τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια έρθουν κοντά στη Γη, δημιουργούν τις ηλιακές καταιγίδες, ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης των μαγνητικών πεδίων εκρηκτικών φαινομένων από τον Ήλιο και των μαγνητικών πεδίων της Γης. Όταν υπάρχουν δυνατότερα ηλιακά φαινόμενα, υπάρχουν και δυνατότερες καταιγίδες.

Μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες. Μάλιστα, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι θα είχαν μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστούν, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε καταστροφικά γεγονότα θα πλήξουν τη Γη. Αν και το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, τα 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το πλήρες σκοτάδι.

Η NASA ανακοίνωσε τον Μάρτιο την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου με την ονομασία DAGGER (Deep Learning Geomagnetic Perturbation), αλλά η έρευνα αποκτά τώρα δημοσιότητα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Frontier Development Lab – στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών διαταραχών ή διαταραχών που προκαλούν καταστροφές στην τεχνολογία μας.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «deep learning», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει σχέσεις μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου από ηλιοφυσικές αποστολές.

Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται προσεκτικά σε όλο το διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με το dailymail.co.uk, οι ερευνητές δοκίμασαν το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας, παγκοσμίως, σε κάθε περίπτωση.

Πώς να προετοιμαστούμε για μία ηλιακή καταιγίδα
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) ανακοίνωσε τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα.

Ο οργανισμός προτείνει να γεμίσετε πλαστικά δοχεία με νερό και να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο κρύα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το κοινό θα πρέπει να διατηρεί το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.

Και αν έχετε γκαράζ, εντοπίστε το κουμπί χειροκίνητης απελευθέρωσης.

Η NOAA παροτρύνει επίσης τους πολίτες να δημιουργήσουν εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και να φυλάξουν χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.

Σχετικά άρθρα