Πότε επιτρέπεται η προσπέραση από δεξιά;

Υπάρχει πρόστιμο;

Η διαδικασία του προσπεράσματος είναι μια απαιτητική διαδικασία αυξημένης επικινδυνότητας που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, αλλά υπάρχει μία μικρή εξαίρεση.

Οι δρόμοι της χώρας είναι δημόσιοι, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, αρκεί να έχει μαζί του απαραίτητα έγγραφα και να οδηγεί συνετά. Ορισμένοι όμως οδηγοί θεωρούν λανθασμένα ότι μπορούν να κινούνται όπως επιθυμούν, πραγματοποιώντας συνεχή προσπεράσματα από όποια λωρίδα τους βολεύει, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχήματος.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιτρέπει σε έναν οδηγό να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα μόνο εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό με τα φλας του αυτοκινήτου.

Το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται από τα δεξιά αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημα του προς την πλευρά αυτήν.

Η προσπέραση από αριστερά επιβάλλεται για αρκετούς λόγους και σίγουρα έχουμε δει μερικούς από αυτούς να επιβεβαιώνονται στην πράξη. Για παράδειγμα, στην προσπάθεια προσπέρασης του προπορευόμενου οχήματος από δεξιά και χωρίς λόγο, υπάρχει κίνδυνος ο οδηγός του οχήματος που πραγματοποιεί τον ελιγμό να μην έχει δει σωστά την κυκλοφορία του δεξιού ρεύματος και να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα όχημα που κινείται πιο αργά ή έχει σταθμεύσει λόγω βλάβης ή ακόμα και έναν πεζό. Μην ξεχνάμε ότι καθόμαστε αριστερά στην θέση οδηγού, και η ορατότητα προς τα δεξιά είναι περιορισμένη.

Το προσπέρασμα από δεξιά και χωρίς λόγο, τιμωρείται από τις Αρχές με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ και ο οδηγός επιβαρύνεται με 3 βαθμούς ποινής στο point system.

Σχετικά άρθρα

Αξυρισίες στα αγόρια της Mercedes! (video)

Οι Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ συμμετείχαν σε μια ευφάνταστη ταινία μικρού μήκους για τις ανάγκες του ρόλου, πρόσθεσαν μούσια, θέλοντας να καταδείξουν το πέρασμα του χρόνου. Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό. Οι μηχανικοί της Mercedes προσπαθούν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα να συναρμολογήσουν το μονοθέσιο, οι μηχανικοί της IWC προσπαθούν μέσα σε 30 μέρες να […]