Πότε και πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Ιανός

Ποιες οι οδηγίες από τις Αρχές

H κακοκαιρία «Ιανός» βρίσκεται στον δρόμο για την Ελλάδα και ο συναγερμός στις Αρχές προκειμένου να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, φαίνεται να έχει χτυπήσει δυνατά. Οι ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας μέσω του Νίκου Χαρδαλιά είναι δείγμα του πόσο έντονο αναμένεται να είναι το καιρικό φαινόμενο, ειδικά για κάποιες περιοχές. Αυτές που θα δουν πρώτες το σκληρό πρόσωπο του «Ιανού» αναμένεται να είναι τα νησιά του Ιονίου και στη συνέχεια θα προωθηθεί από τα Δυτικά στην υπόλοιπη χώρα.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο μετεωρολόγος του Open Tv, Κλέαρχος Μανουσάκης, στο κεντρικό δελτίο, όπου περιέγραψε ακριβώς την πορεία του «Ιανού» αλλά και το γιατί θα είναι τόσο έντονος. Συγκεκριμένα τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα είναι: «Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι και έντονους κεραυνούς και πολύ δυνατοί άνεμοι. Ίσως ξεπεράσουμε και τα 10 μποφόρ σε Ιόνιο και Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν τόνισε: «Μέχρι και την Κυριακή».

Τα μέτρα για τον «Ιανό» από τον Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα την Τετάρτη, ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις συγκεκριμένες οδηγίες:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.

Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.

Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Από πότε εμφανίζεται στην Ελλάδα

Η κακοκαιρία Ιανός που αναμένεται τις επόμενες ώρες να χτυπήσει την Ελλάδα είναι ένας μεσογειακός κυκλώνας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης των πολιτών για την κακοκαιρία Ιανός που θα πλήξει τη χώρα, έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο λέγοντας αρχικά: «Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια εξήγησε πως: «Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το «μάτι», το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες».

Για τη σπανιότητα του φαινομένου ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως μεσογειακούς κυκλώνες: «συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής».

O «Ιανός» ανά ημέρα

Την Πέμπτη (17 Σεπτεμβρίου 2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18 Σεπτεμβρίου 2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19 Σεπτεμβρίου 2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού»

Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σχετικά άρθρα