ΠΟΥ: Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ μία «μαγική λύση» για τον κορονοϊό

Τι δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Παρά τις ελπίδες για ανάπτυξη εμβολίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ μία μαγική λύση για τον κορονοϊό» και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: κάντε τα πάντα», δήλωσε ο Τέντρος κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει μία μαγική λύση αυτήν την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ».

Ο Μάικ Ράιαν, από την πλευρά του δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμαστούν για μεγάλη μάχη.

«Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μια ευρύτερη, υπό τον ΠΟΥ, επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτήν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο Τέντρος κάλεσε τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από την COVID-19, καθώς οι ωφέλειες υπερισχύουν των κινδύνων μόλυνσης.

Σημειώνεται δε ότι περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Σχετικά άρθρα