ΠΟΥ: Η φυματίωση ξανακάνει απειλητική εμφάνιση στην Ευρώπη

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η φυματίωση ξανακάνει απειλητική εμφάνιση στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα (24.3.2023) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 ανθρώπους στην Ευρώπη, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ’ εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη φυματίωση.

 

Τα αίτια της αύξησης των θανάτων

Ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες, ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανθεκτική στα φάρμακα

Εξάλλου, αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία να ήταν το 2021 φυματίωση ανθεκτική στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουσμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.

Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα