Πού πετάτε τις “γόπες”;

5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων πετιούνται κάθε χρόνο οπουδήποτε αλλού εκτός από τα τασάκια

Σε περίπου πέντε τρισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες από τσιγάρα που πετιούνται κάθε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους του πλανήτη, εκτός από τα… τασάκια! Χώμα, θάλασσες, δάση και πολλά άλλα σημεία που μολύνουν το περιβάλλον και οι επιστήμονες προειδοποιούν.

Μια νέα ιρανική επιστημονική μελέτη καταγράφει ότι τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτές τις γόπες, αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και μπορεί να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, με τελική κατάληξη τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνα Ντομπαρανταράν του Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας του Περσικού Κόλπου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος “Tobacco Control”, επισήμαναν ότι οι γόπες αποτελούν τη συχνότερη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης διεθνώς.

Οι επιστήμονες, που έκαναν σχετικές μετρήσεις στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου, όπου πετιούνται πολλές γόπες στις παραλίες και στο βυθό, διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα διαφόρων μετάλλων (καδμίου, σιδήρου, αρσενικού, νικελίου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου).

Η ποσότητα των μετάλλων στα τσιγάρα διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο καλλιέργειας του καπνού και τη χρήση παρασιτοκτόνων-ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον μέταλλα μπορεί να προστεθούν κατά τη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φίλτρα των τσιγάρων δρουν όπως τα πλαστικά, μεταφέροντας τα ρυπογόνα μέταλλα στις θάλασσες.

Οι Ιρανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα αυξημένα επίπεδα των μετάλλων μπορεί, μέσω των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, να εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Γι’ αυτό, ζητούν να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα της ρύπανσης των υδάτων με βαρέα μέταλλα από τις γόπες.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Eχουν ένα κόλλημα πολλοί καπνιστές με τη θάλασσα και την παραλία. Ακόμη και όταν υπάρχει τασάκι δίπλα (ή κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει σαν τασάκι), εκείνοι θα θάψουν τη γόπα στην άμμο. Κι αν είναι σε πλοίο, θα την εκσφενδονίσουν στη θάλασσα.

Comments are closed.