Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκες

Πώς τις χρησιμοποιούμε σωστά και ποιοι οι κίνδυνοι

Λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα σημάνει τη σταδιακή άρση των μέτρων και στη χώρα μας, τα οποία είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και αυτό που ήδη γνωρίζουμε από τις έως τώρα ενημερώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα είναι πως στο εξής στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φοράμε προστατευτικές μάσκες.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους όσοι κινούνται με τα μέσα μεταφοράς αλλά και για όσους εργάζονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους ή βρίσκονται σε αυτούς ως πελάτες και επισκέπτες. «Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Διευκρίνισε, δε, πως η χρήση της μάσκας θα αφορά τόσο στους εργαζόμενους, εφόσον έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, πχ πωλητές ή ταμειακοί υπάλληλοι, όσο και στο κοινό.

Πώς να κάνετε σωστή χρήση της μάσκας
Τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας υϊοθετεί πλήρως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και τα σούπερ μάρκετ.

Σχετικά άρθρα