Πού θέλουν να αγοράσουν οι ξένοι ακίνητα στην Ελλάδα

Κυρίως στην πρωτεύουσα

Υπερδιπλάσια ή αλλιώς στο +126% σε σχέση με πέρυσι είναι τα αιτήματα από ξένους που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, γεγονός το οποίο η αγορά αποτιμά θετικά έστω κι αν λείπουν τα στοιχεία για το πόσα τελικά από αυτά τα αιτήματα μετουσιώνονται τελικά σε πραγματικές αγοραπωλησίες.

Τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε στο συνέδριο της Prodexpo ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας www.spitogatos.gr, η οποία εκτός από την Ελλάδα έχει επεκταθεί στην Κύπρο και πλέον και σε άλλες αγορές και μαζί με τις άλλες εξειδικευμένες πλατφόρμες spiti245.gr και tospitimou.gr δέχονται κάθε χρόνο σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέψεις. Σημειωτέον ότι από το σύνολο των αναζητήσεων ένα 12% αφορά σε αυτές από το εξωτερικό και το υπόλοιπο από την Ελλάδα, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί φέτος σε σύγκριση με το 9% του 2016.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αύξηση επισκεψιμότητας φέτος όσον αφορά τις αναζητήσεις από το εξωτερικό σε σύγκριση με πέρυσι έρχεται από την Κίνα, με τριπλάσιες αναζητήσεις και ακολουθεί η Τουρκία, με διπλάσιους ρυθμούς αύξησης, η Γερμανία με ένα +70% και οι αναζητήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+50,6%). Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι και οι Τούρκοι μαζί με τους Ρώσους είναι από τις πλέον δραστήριες αγορές και στο πρόγραμμα Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής με τις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ. Ε

ιδικότερα, με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα του Enterprise Greece οι πιο πολλοί δικαιούχοι προς το παρόν είναι από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Λίβανο, ενώ οι άδειες που έχουν δοθεί αφορούν ακίνητα κατά 26,52% στον Πειραιά, 21,36% στην Αθήνα και 20,82% στην Παλλήνη.

Πάντως εκτός του ενδιαφέροντος για άδειες διαμονής μία διαπίστωση που προέρχεται από τις επισκέψεις του δικτύου του Spitogatos αποτελεί και το γεγονός ότι οι αναζητήσεις αφορούν και χαμηλότερης αξίας ακίνητα όπερ μεταφράζεται στο ότι οι ξένοι αναζητούν πλέον και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει καταγράψει και τις περιοχές ανά την Ελλάδα όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα αιτήματα από το εξωτερικό: στην πρώτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ένα +281% σε σχέση με πέρυσι -γεγονός το οποίο εξηγείται ως ένα βαθμό και από το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων ενδιαφερομένων- και ακολουθούν τα νότια προάστια της Αθήνας, όπου η ζήτηση από Κινέζους και Αραβες έχει πιάσει κυριολεκτικά …κόκκινο. Στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης η αύξηση το 2017 είναι στο 164%, ενώ στο +158% είναι η αύξηση των αναζητήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ακολουθούν Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος και τα Επτάνησα.

Σχετικά άρθρα