Πούτιν – Μπάιντεν: Συνάντηση μετά από έξι μήνες ανταλλαγής πυρών

Σε βαρύ κλίμα η σημερινή συνάντηση των δύο ομολόγων

Σε μια έπαυλη του 18ου αιώνα πρόκειται να συναντηθούν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ειδικότερα στη Βίλα Λα Γκρανζ που έχει θέα τη λίμνη της Γενεύης.

Η επαφή στην ουσία είναι η πρώτη των δύο ανδρών αφότου ο Μπάιντενανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο. Η συζήτηση αναμένεται να κρατήσει 4 – 5 ώρες ή και ακόμη περισσότερο, καθώς θα συζητηθεί ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παρεμβάσεις σε εκλογές.

Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δε θα παρατεθεί κανένα γεύμα και οι δύο ηγέτες θα δώσουν στη συνέχεια ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αντί για μία κοινή.

«Δεν θα συμφάγουν», είπε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, ενώ ο Μπάιντεν πετούσε προς τη Γενεύη.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).  Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία – πολλά από αυτά είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Μπάιντεν και Πούτιν θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και από τους διερμηνείς, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Στη συνήθως ήσυχη πόλη θα αναπτυχθούν 3.000-3.500 αστυνομικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας. Μεταξύ των χιλιάδων συγγραφέων, έργα των οποίων φυλάσσονται στην έπαυλη, είναι και ο Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν, ο Ελβετός διπλωμάτης που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας – ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους επελέγη η Γενεύη για αυτή τη σύνοδο.

Τι θα συζητήσουν

Επί τάπητος κατά τη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις. Τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Μόσχα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση αυτή.

Πηγή: ethnos.gr