«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Το master plan για την αναμόρφωση όλου του χώρου

Το master plan για την αναμόρφωση όλου του χώρου θα τεθεί σε διαβούλευση από τον δήμο Θεσσαλονίκης για περίπου 45 ημέρες, προκειμένου εν συνέχεια να περάσει από το ΣτΕ

Το «πράσινο φως» για την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου 52 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το master plan για την αναμόρφωση όλου του χώρου θα τεθεί σε διαβούλευση από τον δήμο Θεσσαλονίκης για περίπου 45 ημέρες, προκειμένου εν συνέχεια να περάσει από το ΣτΕ. Θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του ΕΧΣ, το πρώτο που βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική ωρίμανση του έργου και να έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες εντός του 2021, ώστε από το 2022 να αρχίσουν οι εργασίες. Η διοίκηση της HELEXPO σχεδιάζει η νέα, αναπλασμένη ΔΕΘ να εγκαινιαστεί το 2026, ώστε να συμπέσει με τα 100ά γενέθλια του Εκθεσιακού Κέντρου.

Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ότι:

-Θα δημιουργηθούν νέοι κοινόχρηστοι χώροι έκτασης 12,9 στρεμμάτων περιμετρικά του οικοπέδου που θα αποδοθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης.

-Θα δημιουργηθεί ένα δευτερεύων δίκτυο κοινοχρήστου χώρου 7,3 στρεμμάτων σε προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου. Ο χώρος αυτός θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο μέσα στον ευρύτερο χώρο της ΔΕΘ.

-Αδόμητη θα παραμείνει συνολική έκταση 51,5 στρεμμάτων για δημιουργία ενός αστικού πάρκου ειδικών και υψηλών προδιαγραφών.

-Ο ελεύθερος χώρος θα διαμορφωθεί ενιαία και συνολικά ως συνέχεια των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων της πόλης που τον περιβάλλουν,. Θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι αλλά και τμήματα με δενδροφυτεύσεις, ροές νερού, χώρους εκδηλώσεων, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές.

-Στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το Περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ και προβλέπεται η κατασκευή ενός μόνο κτιρίου αναψυχής.

-Στον ελεύθερο χώρο θα επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία οχημάτων άμεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική κλπ).

Σχετικά άρθρα