Με… ανατροπές ολοκληρώθηκε τελικώς η πρώτη ψηφοφορία της Βουλής, επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος. Παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες, αναθεωρητέο κρίθηκε με 151 ψήφους υπέρ και 101 κατά το άρθρο 3, παρ. 1 σχετικά με τον «ουδετερόθρησκο» χαρακτήρα του κράτους.
Σχολιάζοντας μάλιστα τις αρχικές πληροφορίες περί καταψήφισης της Αναθεώρησης του άρθρου 3, το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε: «Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα», επισημαίνεται στο σχόλιο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια υπέρ της Αναθεώρησης βρέθηκαν 150 στην πρώτη καταμέτρηση και χρειάστηκε δεύτερη για να βρεθεί το «χαμένο» που έδωσε την πλειοψηφία και έκρινε το άρθρο Αναθεωρητέο.
Με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία έχει κριθεί αναθεωρητέο και το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Τα «Ναι» ήταν 221 έναντι 46 «Όχι».
Πιο αναλυτικά, τα άρθρα που στήριξε και η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.
Εκείνα που στήριξε μόνο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μεμονωμένοι βουλευτές: Άρθρο 3 περί θρησκευτικής ουδετερότητας, Άρθρα 13, 33 και 59 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, άρθρο 21 για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, άρθρο 22 για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών, άρθρο 28 για την κύρωση διεθνών συνθηκών, άρθρο 37 για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, άρθρο 84 για την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, άρθρο 73 για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, άρθρο 44 περί δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, άρθρο 54 για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού, άρθρο 56 για την καθιέρωση του προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους, άρθρο 5 για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, άρθρο 25 για την εισαγωγή της αρχής της επιείκιας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, άρθρο 38 περί αναπλήρωσης του πρωθυπουργού για λόγους υγείας, άρθρο 96 περί επέκτασης των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές, άρθρο 101 περί ορισμού συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασίας νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
ΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ «ΠΕΡΑΣΑΝ»
Το άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας). Πήρε 148 «Ναι», 120 «Όχι» και 3 «Παρών».
Το άρθρο 34 παρ. 1 εδάφιο Β (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας). Πήρε 147 «Ναι», 121 «Όχι» και 2 «Παρών».
Το άρθρο 35 παρ. 2 περιπτ, γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας). Έλαβε 150 «Ναι», 118 «Όχι» και 2 «Παρών».
Το άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας). Έλαβε 150 «Ναι», 118 «Όχι» και 2 «Παρών».
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με 169 «Όχι» απορρίφθηκε η σημαντικότερη από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης , για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αυτή δηλαδή για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Υπέρ της Αναθεώρησης του άρθρου 16, παρ. 8 ψήφισαν 93 βουλευτές, 169 τάχθηκαν κατά, ενώ δυο δήλωσαν «Παρών».
Το άρθρο 16, παρ. 8, αναφέρει συγκεκριμένα: «Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».
ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ
Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη στάση τους, και μετείχε μόνο ο εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος. Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε. Απουσίαζαν επίσης ο Γ. Κασαπίδης (ΝΔ) και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και απουσίαζε επίσης ο Στάθης Παναγούλης.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ’ αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
Πηγή: reader.gr