17.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Μπορεί να ξαναπάθει βλάβη

βλάβη στην αρτηρία ύδρευσης έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες της Θεσσαλονίκης από την περασμένη Τρίτη, οι οποίοι έχουν εκφράσει την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε όμως και τεράστια ερωτήματα για τη στάση της ΕΥΑΘ: Και αυτό γιατί ενώ είναι γνωστό πως ο αγωγός ήταν πάρα πολύ παλιός, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάστασή του. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί αντίστοιχη βλάβη.

Απαρχαιωμένος αγωγός

Όπως εξηγεί στο Newpost πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο αγωγός που έρχεται από την Αραβησσό κατασκευάστηκε το 1973 και σημειώνει πως δεν πρόκειται για μια απλή βλάβη.

«Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2004 και μάλιστα τότε υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα όπου τότε κάλεσε σε απολογία όλο το διοικητικό συμβουλίου της ΕΥΑΘ. Είναι απορίας άξιο είναι λοιπόν πως προέκυψε ξανά το ίδιο θέμα από τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν γνωστό, άρα υπήρξε αμέλεια» τονίζει.

Ο ίδιος όπως ενημέρωσε βρέθηκε σήμερα στο σημείο που διεξάγονται τα έργα αποκατάστασης. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως η βλάβη έχει αποκασταθεί και αναμένεται σταδιακά μέχρι αύριο να έχει επανέλθει το νερό σχεδόν σε όλα τα σπίτια και υπηρεσίες της πόλης. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι πρόκειται για νερό που δεν θα είναι πόσιμο απευθείας. Επομένως, μόλις τα συνεργεία πιστοποιήσουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποσότητας είναι τα σωστά με τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους και ότι εάν η πίεση του είναι η επαρκής, τότε το νερό θα τροφοδοτήσει την πόλη.

Τα έργα επέκτασης δεν προχώρησαν ποτέ

Πάντως ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί ξανά καθότι και το 2004 που είχε εκδηλωθεί στο ίδιο σημείο αλλά σε διαφορετικό κομμάτι του αγωγού.

Το πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ καταγγέλλει ότι το 2013 είχε αποφασιστεί η επέκταση του διυλιστηρίου από τον Αλιάκμωνα προκειμένου να λειτουργήσει επικουρικά η Αραβησσός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Τέλος εξέφρασε την απορία του, αφού η υπόθεση ήταν γνωστή στην ΕΥΑΘ από το 2004 γιατί η εταιρία ύδρευσης δεν κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό για την διόρθωση της ζημιάς και άφησε την επίμαχη υπόθεση να διαιωνίζεται, προκαλώντας τεράστια οικονομικά ζητήματα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες της πόλης.

Πρόεδρος ΕΥΑΘ: «Το έργο αντικατάστασης δεν έχει προκηρυχθεί»

Τα όσα καταγγέλλει το πρώην στέλεχος της ΕΥΑΘ στο Newpost, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο νυν πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Κρεστενίτης.

Παραδέχτηκε πως ενώ ήταν γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα με τον αγωγό, το έργο αντικατάστασης δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, εάν προχωρούσαν τα έργα, η ταλαιπωρία των πολιτών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

«Για το διάστημα που έχω την ευθύνη της εταιρείας και αυτό που έχω διατυπώσει είναι ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιπλέον νερό. Γι αυτό το λόγο ζητήσαμε και πήραμε τη μελέτη το έργου, έκανε την αναθεώρησή της, την ενέκρινε και έχει σήμερα την μελέτη έτοιμη για να δημιουργήσει το διυλιστήριο. Ζητάμε την έγκριση από τα ΕΣΠΑ της κεντρικής Μακεδονίας, και το έργο θα πάει αρκετούς μήνες», υποστήριξε και συνέχισε:

«Το έργο αυτό το μελέτησε το υπουργείο Υποδομών, το προκήρυξε, δεν ανέθεσε ποτέ τη μελέτη ενώ έγινε ο διαγωνισμός. Δεν είναι μια κοινή βλάβη, είναι ένας τεράστιος αγωγός, δεν είναι βλάβη ενός σωλήνα που περνάει από το δρόμο. Δεν γινόταν να διορθώσουμε νωρίτερα τη βλάβη». Μάλιστα, παραδέχτηκε πως εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο αγωγός, «δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο πρόβλημα».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή εάν ενημέρωσε κάποιον υπουργό για τη βλάβη, απάντησε πως οι κ.κ. Σκουρλέτης και Τσαρουχά ήταν ενήμεροι.

Όταν τελειώσουν οι εργασίες, τότε θα ψάξουμε τα αίτια της βλάβης, είπε στη συνέχεια και παραδέχτηκε πως το έργο αντικατάστασης του αγωγού δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη. «Μέχρι τα μέσα του 2016 που ανέλαβα πρόεδρος, δεν είχε προκηρυχθεί το έργο αυτό. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη για να δημοπρατήσουμε το έργο», κατέληξε.

Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη;

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο σχόλιό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εξήγησε πως στο βαθμό που η εταιρεία είναι κρατική, την πολιτική επίβλεψή της, έχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

«Η εταιρεία είναι κρατική, είχε επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και μεταβιβάστηκαν μετοχές στον ΤΑΙΠΕΔ. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έχει μετόχους σε μικρό ποσοστό, αλλά το μάνατζμεντ το έχει το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως οι δύο υπουργοί θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη.

Ήδη, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ η βλάβη έχει σημειωθεί εδώ και τόσες ημέρες, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Ο Τομεάρχης Υποδομών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, επεσήμανε ότι «την στιγμή που ο κ.Τσίπρας, με το μισό του υπουργικό συμβούλιο, βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη τάζοντας και πάλι μεγάλα έργα, κατέρρεε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης. Είναι ντροπή, εν έτει 2018, να μένει μια πόλη για 4 μέρες χωρίς νερό. Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τα μεγάλα λόγια κι ας ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Εκτός, αν φροντίζει να ξεκινήσει για κάποιους νωρίτερα η Εβδομάδα των Παθών».

Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα