Προκαλεί ο Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά (vid)

«Αμφιλεγόμενο το θέμα της κυριαρχίας τους»

Σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών προχώρησε μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ευχήθηκε» να μην αναγκαστούν από την Ελλάδα να θέσουν θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας και σε ανώτατο επίπεδο.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Στην πραγματικότητα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε ήδη. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά θα απευθύνουμε και προειδοποιήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, αν χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλώς έγινε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «ειδικά ο θάνατος 19 ανθρώπων από το κρύο στα ελληνικά σύνορα δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ελληνικά σύνορα κι όχι τα τουρκικά, όπου συνέβη η τραγωδία.

«Φυσικά, ούτως ή άλλως έχουμε ενημερώσει τους Ευρωπαίους. Φυσικά, έχουμε γνωστοποιήσει και τί κάνουμε εμείς με τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε «έλα να τα πούμε». Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», είπε.

Σχετικά άρθρα